13:19 / 17.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Kremlj odbacuje odluku UN-ovog suda o prekidu ofenzive na Ukrajinu

Kremlj

Kremlj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kremlj je u četvrtak odbacio odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ), najvišeg suda UN-a, koji je Rusiji naredio da smjesta obustavi vojne operacije u Ukrajini.

- Tu odluku ne možemo uzeti u obzir, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, naglasivši da obje strane, i Rusija i Ukrajina, moraju pristati na odluku da bi se ona potom provela u djelo.

- U ovom slučaju, nema nikakvog pristanka, rekao je Peskov.

Postupak pred ICJ-om inicirala je Ukrajina 26. veljače, dva dana nakon početka ruskog napada, zatraživši od suda da naredi Moskvi da zaustavi invaziju.

Kijev je u srijedu pozdravio odluku suda kao "pobjedu pravde i pobjedu Ukrajine".

ICJ je osnovan 1946. da bi rješavao sporove između država. Njegove odluke su obvezujuće i na njih se ne može žaliti, no sud ne može prisiliti da ih se poštuje.

Rusija je bojkotirala ročište održano 7. i 8. ožujka, ali je u pisanom dokumentu odbacila nadležnost suda. U tom dokumentu također tvrdi da invaziju provodi u cilju samoobrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!