Kremlj okrivljuje labavu monetarnu politiku za pad rublje

14.08.2023.

12:21

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Ekonomski savjetnik predsjednika Vladimira Putina ukorio je središnju banku u ponedjeljak jer je rublja premašila razinu od 101 rublje za američki dolar, okrivljujući labavu monetarnu politiku za njezino slabljenje za čak 30 posto u ovoj godini.

Rublja, izgubivši oko četvrtinu svoje vrijednosti u odnosu na dolar otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu u veljači 2022., dotakla je danas 101,04 rublje za dolar i najslabija je u gotovo 17 mjeseci.

Putinov ekonomski savjetnik Maksim Oreškin rekao je u tekstu za novinsku agenciju TASS da Kremlj želi snažnu rublju i očekuje skoru normalizaciju, što je intervencija koja bi središnju banku mogla potaknuti na akciju prije nove odluke o kamatnim stopama sredinom rujna.

- Glavni razlog slabljenja rublje i ubrzanja inflacije je labava monetarna politika", napisao je Oreškin. Središnja banka ima sve alate za normalizaciju situacije u skoroj budućnosti i za osiguranje da se stope zaduživanja smanje na održive razine.

- Slaba rublja komplicira strukturnu transformaciju gospodarstva i negativno utječe na realne prihode građana, rekao je.

- U interesu je ruskog gospodarstva da ima jaku rublju.

Ruska središnja banka, koja je u srpnju podigla kamatne stope za postotni bod na 8,5 posto, okrivila je za nagli pad rublje ove godine sve manji suficit na tekućem računu, koji je pao 85 posto u razdoblju od siječnja do srpnja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Banka je u ponedjeljak objavila da ne vidi rizike za financijsku stabilnost zbog slabljenja rublje i ponovno signalizirala moguće skorašnje novo povećanje kamatne stope.

Rublja je u ožujku prošle godine stajala rekordnih 120 rublji za dolar. Prije rata, za dolar je trebalo izdvojiti oko 75 rublji.

Kako bi zaustavila pad rublje, Rusija bi mogla ponovno uvesti strožu kontrolu kapitala. Druga bi opcija bila povećanje kamatnih stopa, nešto što središnja banka već namjerava učiniti s obzirom na visoku inflaciju, ali to međutim ograničava potencijal gospodarskog rasta i znači veće stope zaduživanja za vladu dok nastoji financirati vojne operacije u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!