Kremlj optužuje Ukrajinu za kontradiktorne izjave o mirovnim pregovorima

13:11 / 27.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Kremlj

Kremlj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kremlj je u petak poručio da smatra Ukrajinu odgovornom za činjenicu da su mirovni pregovori između dviju zemalja zamrznuti, istaknuvši kako je nejasno što Kijev želi.

- Ukrajinsko vodstvo konstantno daje kontradiktorne izjave. Zbog toga ne možemo u potpunosti razumjeti što ukrajinska strana želi, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije da je više puta pokušavao organizirati sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se okončao rat, ali da se čini da Rusija još nije spremna za ozbiljne mirovne pregovore.

- Postoje stvari o kojima treba razgovarati s ruskim čelnikom. Ne kažem da naši ljudi žele da razgovaram s njim, ali moramo se suočiti s realnošću onoga što proživljavamo, kazao je Zelenski u obraćanju indonezijskom think thanku.

- Što želimo od tog sastanka? Želimo svoje živote natrag... Želimo povratiti život suverene zemlje unutar vlastitog teritorija, poručio je ukrajinski predsjednik.

Posljednji mirovni pregovori uživo, koliko je poznato, održani su 29. ožujka.

Kontakti su se neko vrijeme nastavili na daljinu, ali obje strane potvrđuju da se razgovori više ne vode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!