13:53 / 02.02.2021.

Autor: T.D./Hina

Kremlj poziva EU da odnose s Moskvom ne uvjetuje Navaljnijevom sudbinom

Moskva

Moskva

Foto: Pixabay / Ilustracija

Ruska policija privela je u utorak 112 ljudi pred sudom u Moskvi koji odlučuje o zatvorskoj kazni Alexeju Navaljnom, objavila je nevladina udruga OVD-Info, a Kremlj je pozvao Europsku uniju da odnose s Moskvom ne veže uz slučaj tog oporbenog čelnika. 

Navaljni je optužen da je više puta prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu, a njegovo pritvaranje izazvalo je masovne prosvjede širom zemlje i prijetnje Zapada sankcijama. 

On tvrdi da su optužbe apsurdne.

Kremlj je u utorak objavio da se Rusija nada da Europska unija neće povezati svoje odnose s Rusijom uz Navaljnijev slučaj te poručio da će odgovoriti jednakom mjerom na bilo kakve oštre kritike s tim u vezi.

- Nadamo se da nitko neće učiniti glupost da veže perspektivu odnosa između Rusije i EU-a uz sudbinu jednog pritvorenika, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, nekoliko dana prije posjeta šefa europske diplomacije Josepa Borrella i u kontekstu europskih kritika represije nad Navaljnijem i njegovim pristašama.

- Ako on donese oštru poruku, naš ministar odgovorit će mu jednako oštro, rekao je. 

Borrell bi trebao boraviti u Moskvi od 4. do 6. veljače. Zatražio je da posjeti Navaljnog, koji je u pritvoru od 17. siječnja.

Peskov je rekao da to ovisi o sucima, napomenuvši da nema osnove za taj posjet jer mu Borrell nije član obitelji ni bliski suradnik.

Više europskih zemalja zauzelo se za uvođenje novih sankcija Moskvi, posebice nakon brutalne represije nakon masovnih prosvjeda potpore Navaljnom.

Sud u Moskvi razmotrit će u utorak treba li Navaljni ostati u zatvoru tri i pol godine zbog navodnog kršenja uvjeta uvjetnog puštanja na slobodu.

Kremlj je poručio da Moskva neće dopustiti da joj Bruxelles drži prodike u tom slučaju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova objavila je na Facebooku da je prisutnost stranih diplomata dokaz upletanja Zapada u unutarnja pitanja Rusije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!