Kremlj: Prekid dopreme plina odgovor je na "neprijateljske činove" protiv Rusije

27.04.2022.

16:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Kremlj

Kremlj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prekid dopreme ruskog plina Bugarskoj i Poljskoj zbog toga što nisu platile u rubljima kao što se zahtijevalo, posljedica je nezapamćenih neprijateljskih činova protiv Rusije, istaknuo je u srijedu Kremlj.

- Postavljeni uvjeti dio su novog načina plaćanja razrađenog nakon nezapamćenih neprijateljskih činova na gospodarskom i financijskom polju nakon ruske ofenzive u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rekao je da je Rusija morala razraditi novi model plaćanja nakon "krađe velikog dijela" ruskih rezerva, misleći na zamrzavanje ruskih deviznih rezerva u inozemstvu.

- To nije ucjena, dodao je Peskov, reagirajući na optužbe predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u tom smislu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog mjeseca da će Rusija prihvatiti plaćanje isporučenog plina isključivo u rubljima, kao odgovor na sankcije uvedene kako bi se kaznila vojna kampanja Kremlja u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!