Kremlj: Razgovori licem u lice s Ukrajinom mogli bi se održati u utorak

28.03.2022.

13:45

Autor: Hina/HRT

Dmitri Peskov

Dmitri Peskov

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / Reuters

Kremlj kaže da bi se mirovni pregovori licem u lice između izaslanstava Ukrajine i Rusije mogli održati u utorak u Istanbulu.

- Danas se vjerojatno neće nastaviti tamo, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Interfax. Očekujemo da bi se to, teoretski, moglo dogoditi sutra, rekao je.


Licem u lice možda u utorak


Šef ruskog izaslanstva Vladimir Medinski rekao je da je planiran početak novog kruga sastanaka licem u lice u utorak nakon otprilike dva tjedna "online" pregovora. Ukrajinska strana isprva je govorila o početku pregovora već u ponedjeljak.


Kasnije je list Ukrajinska Pravda, pozivajući se na vlastite izvore, izvijestio da će izaslanstva otputovati u Istanbul u ponedjeljak, ali da će razgovore započeti tek u utorak.


Prema Peskovu, sastanak licem u lice omogućio bi sadržajnije pregovore od video veze. 


-  Zasad, nažalost, ne možemo predvidjeti značajnije uspjehe ili pomake, rekao je Peskov.


Dosad tri sastanka uživo


U više od mjesec dana rata, pregovarači iz Ukrajine i Rusije sastali su se tri puta u pograničnoj regiji Bjelorusije. Razgovori su potom prebačeni online. Ured turskog predsjednika u nedjelju je objavio da će se pregovori održati u Istanbulu.


Kijev želi povlačenje ruskih trupa i sigurnosna jamstva. Moskva traži da se Ukrajina odrekne NATO-a, da se otcijepljene istočne ukrajinske separatističke regije priznaju kao zasebne države i da se crnomorski poluotok Krim, anektiran 2014. godine, prizna kao dio Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!