13:23 / 21.11.2018.

Autor: V.K./Hina

Kremlj: Vršen je pritisak pri glasovanju za predsjednika Interpola

-

-

Foto: - / -

Iz Kremlja su rekli kako se izvana vršio jasan pritisak pri glasovanju za odabir novog predsjednika Interpola, no nisu uočili ništa zbog čega bi se izbori proglasili nelegitimnima.
Iz Kremlja su rekli kako se izvana vršio jasan pritisak pri glasovanju za odabir novog predsjednika Interpola, no nisu uočili ništa zbog čega bi se izbori proglasili nelegitimnima, izvijestile su ruske novinske agencije.

Međunarodna policijska organizacija Interpol izabrala je Kim Jon-yanga iz Južne Koreje za novog predsjednika, na dvogodišnji mandat. Pobijedio je ruskog kandidata čija je kandidatura izazvala zabrinutost na Zapadu zbog rizika od miješanja Kremlja.

Iz Kremlja žale što ruski kandidat nije pobijedio, izjavio je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Dva su kandidata bila u utrci za završetak mandata od četiri godine koji je bivši kineski šef trebao dovršiti 2020., sadašnji privremeni predsjednik Južnokorejac Kim Jong-yang i nekadašnji visoki ruski dužnosnik Aleksandar Prokopčuk.

Kima, aktualnog privremenog predsjednika, izabrale su zemlje članice Interpola na godišnjoj općoj skupštini u Dubaiju.
On je pobijedio Prokopčuka (57), koji je smatran favoritom za tu dužnost.

Prokopčuk, inače rođen u Ukrajini, veteran je ruskog ministarstva unutarnjih poslova. Godine 2016. izabran je za potpredsjednika Interpola. 

Iako je predsjednička dužnost više počasna nego operativna, kandidatura ruskoga generala izazvala je gnjev kritičara Moskve zbog straha da bi svjetska policija mogla postati oruđe u službi Rusije.

Četvero američkih senatora u otvorenom pismu pozvalo je predstavnike 192 zemlje članice Interpola da odbiju Prokopčukovu kandidaturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!