11:47 / 05.06.2020.

Autor: Ivica Đuzel/Studio 4/B.A./HRT

Krešić: HDZ će imati dominaciju u BiH, ali ne i sva tri mandata

-

-

Foto: - / -

Ja iskreno očekujem da će biti 2:1 za HDZ, rekao je Zoran Krešić.
Povodom obilježavanja 15 godina vodstva Hrvatske demokratske zajednice BiH danas se održava svečana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj nazoči i izaslanstvo HDZ-a Republike Hrvatske prevođeno predsjednikom HDZ-a RH i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Kako je objasnio naš novinar Ivica Đuzel javljajući se u emisiju Studio 4, Plenković dolazi u Mostar i da bi se razgovaralo o 11. izbornoj jedinici, gdje se očekuje da bi HDZ trebao biti ponovno dominantan nakon što im je Željko Glasnović prije četiri godine ondje "oteo" jedan mandat.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, rekao je za HRT da očekuje takvu vrstu raspleta u toj jedinici.

- Očekujem da će HDZ imati dominaciju, ali ne očekujem da će imati sva tri mandata. U ovoj izbornoj kampanji, uz Glasnovića, Most očekuje da uz lokalnu infrastrukturu jedne lokalne političke stranke, Hrvatske republikanske stranke, također napravi značajan rezultat, rekao je Krešić.Dodaje da će na značajan dio opredjeljenja utjecati vojna opcija, generalska struja, te da sve strane imaju svoje favorite.

- Ja iskreno očekujem da će biti 2:1 za HDZ, rekao je Krešić.

U Domovinskom pokretu, kaže, nisu bili do kraja jasni je li Glasnović njihov kandidat ili ne, ali će poduprijeti Glasnovićevu listu, dodao je.

Krešić je komentirao i aferu Respiratori koja se, kako je rekao,
dogodila kao kruna pokušaja dijela političkih opcija da potpuno preuzmu vlast u vrijeme epidemije koronavirusa. Rad vlade i parlamenta bio je suspendiran.

- Ovo je vjerojatno najluđa situacija. Ne postoji država na svijetu u kojoj se izbaci ministarstvo zdravstva u kriznom stožeru u vrijeme epidemije koronavirusa. To se događa u BiH, to su uradile ključne bošnjačke stranke, rekao je Krešić.

- To je najbeskrupuloznija pljačka nakon Daytona, dodao je.

Krešić također kaže da je stvoren takav sustav da je moguće krasti na svakom koraku.

Osvrnuo se i na novu migrantsku krizu zbog koje se, kako je rekao, dogodila ostavka ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, koji je raskinuo koaliciju sa SDA jer su njezini dužnosnici stali na stranu pakistanskog veleposlanika koji je odobravao priču ilegalnog ulaska migranata iz Pakistana dalje prema Europi.

- Iza cijele te afere također stoji SDA i taj je dio priče vrlo opasan ne samo za BiH, nego i za Hrvatsku i Europsku uniju, rekao je Krešić.

Đuzel je rekao i da je prešao granicu i ušao u BiH bez ikakvih problema, uz osobnu iskaznicu, bez samoizolacije i karantene. BiH je 1. lipnja ukinula mjere prema susjednim državama, a 15. lipnja će građani BiH moći i u Hrvatsku.

- Mostar je prodisao, rekao je Đuzel.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!