Kriza prijeti TikToku koji se sve više zabranjuje u SAD-u

20.12.2022.

22:57

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Američki kongresnici planiraju zabraniti TikTok na mobilnim telefonima dužnosnika jer prijeti nacionalnoj sigurnosti dok su mnoge savezne države to već učinile, pa je ta društvena mreža u osjetljivom položaju u SAD-u gdje je upitna i sama njezina prisutnost.

Nakon Senata prošlog tjedna, Zastupnički dom bi već ovog tjedna mogao prihvatiti tekst kojim se zabranjuje preuzimanje i korištenje TikToka na službenim uređajima zaposlenika na saveznoj razini.

Gotovo dvadeset američkih država već je donijelo slične mjere za svoje zaposlenike.

- To nije pitanje za demokrate ili za republikance, nego je pitanje nacionalne sigurnosti, rekao je za AFP Ryan McDougle, senator Virginije, dobro upoznat s tom temom.

- Glavni problem je to što TikTok pripada ByteDanceu (njegova matična kuća) koji je i sam pod stvarnom kontrolom Kineske komunističke partij", rekao je u nedjelju za CNN republikanac Mike Gallagher, član Zastupničkog doma.

O ovom pitanju koje je dugo bilo crvena krpa samo za republikance, postiže se sve širi konsenzus, pa je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi u petak rekla da je za to da se o tekstu glasa već ovaj tjedan.

U drugom zakonskom nacrtu koji su prošlog tjedna uputili zastupnici obiju stranaka, traži se kratko i jasno zabrana TikToka u SAD-u, što je pred kraj mandata 2020. bezuspješno pokušavao učiniti Donald Trump.

TikTok je donio nekoliko mjera ne bi li uvjerio američke vlasti da su podatci američkih korisnika platforme zaštićeni, napose njihovim pohranjivanjem na servere u SAD-u. No priznao je da njegovi zaposlenici u Kini imaju pristup tim podatcima, premda je on veoma ograničen.

"Kineska komunistička partija nije tražila od nas da dijelimo te podatke", redovito ističe TikTok, dodajući da nije toj stranci prenosio informacije o američkim korisnicima i "nećemo to učiniti ako se to od nas zatraži".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!