Kriza s migrantima u Velikoj Kladuši eskalirala na granici s Hrvatskom

24.10.2018.

10:43

Autor: B.S.LJ./Miro Aščić/Martina Mišak/HRT

default error photo
Policija je prisilno premjestila šatore koje su migranti tijekom dana postavili na grničnom prijelazu Maljevac, na ničijoj zemlji. Došlo je do naguravanja pri čemu su ozlijeđene tri osobe.
Kriza s migrantima u Velikoj Kladuši eskalirala je na hrvatskoj granici. Njih nekoliko stotina pokušalo je ući u Hrvatsku na graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac. Zaustavila ih je bosanskohercegovačka policija, iako su probili jedan od kordona. U poslijepodnevnim satima dogodio se incident. Migranti su kamenjem zasuli hrvatske policajce.

Plenković: 'Hrvatska je na migrantskom putu koji može promijeniti sve'

Tijekom večeri došlo je do drugog incidenta. 
Kako javljaju lokalni portali policija je prisilno premjestila šatore koje su migranti tijekom dana postavili na ničijoj zemlji. Došlo je do naguravanja pri čemu su ozlijeđene tri osobe, među kojima je i pripadnik granične policije BiH. Ranije su iz policije najavili da će pokušati uspostaviti promet.

Na graničnom prijelazu Maljevac sve je pratila HRT-ova Tanja Kuturovac. Oko 19 sati migranti su i dalje stajali na mostu, na samoj granici između BiH i Hrvatske. Svako malo u većim ili manjim skupinama nastoje probiti kordon policije bosanskohercegovačke i hrvatske, ali u tome ne uspijevaju. Glasno uzvikuju "Borders, borders!", u prijevodu - "Granice, granice!".

Pala je noć, oni i dalje ne odustaju, želja im je prijeći granicu. Zahladilo je, migranti su postavili šatore, zapalili vatru i čini se kako ne odustaju u namjeri da ovdje i danas provedu noć. Hrvatska policija je i dalje na terenu, i na mostu su i duž rijeke Gline, koja je prirodna granica dviju država.


Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno je, gostujući u HRT-ovoj Temi dana, rekao kako je hrvatska policija prije tri dana dobila informaciju da se po kampovima u Srbiji i BiH širi informacija kako će Hrvatska otvoriti granice i pustiti migrante. Dakle, riječ je o jednom usklađenom djelovanju. Ne slučajnom. I migranti su se pojavili na tri granična prijelaza - Ličko Petrovo Selo, Bajakovo i Maljevac", rekao je.

Oko 250 migranata, koji su noć s ponedjeljka na utorak proveli u blizini graničnog prijelaza Maljevac, jutros je krenulo prema Hrvatskoj. Najprije im se ispriječio kordon policije BiH. Počinju se naguravati, migranti uspijevaju probiti policijski kordon i dolaze do hrvatske granice, gdje ih zaustavlja naša policija. Migranti uzvikuju - "otvorite granicu"."Danas je došlo do manjeg incidenta gdje su oni pokušali nasilno prijeći u RH. Došlo je do kontakta migranata i policije. Nakon manje intervencije policijskih službenika situacija je stavljena pod kontrolu", rekao je Mujo Koričić, zapovjednik Unsko-sanskog kantona.

Ministar Davor Božinović rekao je da nije bilo ulaska hrvatske policije na bosanskohercegovački teritorij. "Niti će biti niti za time postoji potreba", uvjerava i dodaje: "Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija."

O stanju na granici s ministrom unutarnjih poslova razgovarala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Izviještena je da je sve pod kontrolom policije.


Migranti nisu odustali, nego su posjedali na cestu i donijeli šatore. Između hrvatske policije i migranata došla je i bosanskohercegovačka policija. Granični prijelaz nadlijeće hrvatski policijski helikopter, a policija je na granicu postavila protunavalnu ogradu, tzv. gelendere. Našoj policiji stiže i pojačanje od 50-ak specijalaca.

Hrvatska će, kao što je to i do sada radila, štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka i migracija, poručio je premijer Andrej Plenković. "Naravno, poštujući sve međunarodne standarde međunarodnog prava, humanitarnoga prava i našega prava: Hrvatska će, kao što je i do sada radi, štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka i migracija. Naravno, poštujući sve međunarodne standarde međunarodnog prava, humanitarnoga prava i našega prava", rekao je.Nakon što su zaustavljeni na granici, migranti su kamenjem i drugim tupim predmetima gađali hrvatske policajce. Dvojica su lakše ozlijeđena i zatražila su liječničku pomoć. Migranti su pokušavali ući u Hrvatsku i preko okolnih livada, a u sukobima s policijom ozlijeđeno je i nekoliko migranata.

"Ne sviđa nam se što nas drže ovdje u lošim uvjetima. Mi smo izbjeglice bez države. Želimo otići odavde u zemlju koja je naše odredište", kazao je za kamere HRT-a Majjid, migrant iz Irana.

Stanovnik koji živi u neposrednoj blizini granice rekao nam je da noću čuje galamu, "loži se vatra", "čisto rečeno, nemir je i gotovo". "Ne vidim da netko nekoga tuče. Ovi ne daju naprijed, oni čekaju da krenu, hoće li krenuti, to je stvar policije", kaže nam.Policija je inače iz Bihaća vratila u Sarajevo 99 migranata koji su stigli vlakom. U Bihaću i okolici više je od 10 tisuća migranata, a u BiH ih je ukupno 18 tisuća. Ove godine 50 posto migranata više nego lani pokušava ući u Hrvatsku koja ima najdužu vanjsku kopnenu granicu Europske unije.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kaže da su dogovorili da na određen način ograniče kretanje tih migranata nakon njihovog ulaska u BiH prema Unsko-sanskom kantonu ili, konkretnije, prema Bihaću.Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s ministrom Božinovićem o situaciji na granici, pri čemu je izviještena da je stanje na granici u potpunosti pod kontrolom policije, doznaje se u Uredu predsjednice.

SDP bi problem migranata riješio drugačije.

"SDP je tu pokazao svojim primjerom kako se to može uspješno riješiti, dok s druge strane imamo situaciju da se ova vlada to pokušava s jedne strane zataškati, a s druge strane nehumano tretirati migrante. To je ono što ne smijemo dopustiti", rekao je šef SDP-a Davor Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!