17:17 / 23.10.2018.

Autor: V.M./P.F./HRT

Kronologija slučaja Khashoggi: Saudijska Arabija mijenja priče

-

-

Foto: - / -

Pritisnuti dokazima i gnjevom međunarodne javnosti, Saudijci su odlučili žrtvovati neke od vodećih obavještajnih operativaca. Ništa neće ostati skriveno, tvrdi glasnogovornik turskog predsjednika.
Uz češljanje obližnje šume i posjeda saudijskog konzula, turski istražitelji jučer su u podzemnoj garaži pretražili i automobil konzulata u potrazi za tijelom saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Automobil je ondje ostavljen prije dva tjedna, nakon ubojstva. Nastavlja se i ispitivanje saudijskog diplomatskog osoblja. Turski predsjednik ustraje na temeljitoj istrazi, jer iako uvažava osjetljivost slučaja s obzirom na odnose između dviju zemalja, Ankara očito ne vjeruje Rijadu.

"Vidimo da je riječ o brutalno isplaniranom ubojstvu koje je su uz veliki trud pokušali zataškati", objavio je glasnogovornik turske vladajuće stranke Pravde i razvoja Omer Celik.

Detalji istrage, prema turskim dužnosnicima obuhvaćaju i snimke koje dokazuju da je novinar brutalno ubijen, a zatim i raskomadan, što proturječi saudijskom iskazu da je, zapravo, riječ o slučajnom gušenju tijekom sukoba s agentima.

"Stajalište našeg predsjednika otpočetka je veoma jasno. Ništa vezano uz ovaj slučaj neće ostati skriveno", tvrdi glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Pritisnuti dokazima i gnjevom međunarodne javnosti, Saudijci su odlučili žrtvovati neke od vodećih obavještajnih operativaca. "Odgovorni pojedinci učinili su to mimo svojih ovlasti. Jasno je da je počinjena golema pogreška, a povećao ju je pokušaj njezina zataškavanja. Nijednoj vladi to nije prihvatljivo", izjavio je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel Al-Jubeir.
Saudijska Arabija sprema priznati da je Khashoggi ubijen
Trumpova administracija svojoj vjernoj pustinjskoj saveznici cijelo je vrijeme gledala kroz prste, oklijevajući s ozbiljnom osudom. Iako, deklarativno, nije zadovoljan saudijskom verzijom, prvi čovjek SAD-a ne dvoji o prioritetima. Donald Trump kaže kako ne želi izgubiti milijun radnih mjesta, niti 450 milijardi dolara ulaganja.

Pritom mu ne smeta što je Rijad iskaz mijenjao čak nekoliko puta - od tvrdnje da je ubijeni novinar napustio konzulat, preko uvjeravanja međunarodne javnosti da je riječ o ispitivanju koje se otelo nadzoru, sve do svaljivanja krivnje na tzv. "odmetnute ubojice".

Khashoggi umro u konzulatu; Trump podupro Rijad

Turski list Yeni Safak, blizak vrhu vlasti, tvrdi da je ured saudijskog prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, primio čak četiri telefonska poziva iz konzulata neposredno nakon ubojstva. Time si je hiroviti nosilac vrhovne vlasti u pustinjskoj kraljevini na vrat navukao bijes međunarodne javnosti. Žestoku osudu zločina prati obustava njemačkog izvoza oružja u tu zemlju te preporuka ostalim članicama EU-a da postupe jednako.

Mala je to utjeha zaručnici ubijenog novinara. Hatidži Džengiz, inače turskoj državljanki, njezina je država dodijelila 24-satnu policijsku zaštitu. Kobnog dana zaručnika je otpratila do konzulata, a kad ni nakon višesatnog čekanja nije izišao, prva je o tome obavijestila vlasti. Kad su Saudijci napokon priznali da je ubijen, napisala je: "Odnijeli su ti tijelo s ovoga svijeta, ali tvoj prekrasni osmijeh zauvijek će ostati u mojemu svijetu."

U međuvremenu najnovija informacija došla je iz pouzdanih izvora iz turskih službi sigurnosti. Tijelo Jamala Khashoggija navodno je pronađeno u bunaru koji se nalazi u vrtu u krugu rezidencije generalnog konzula Saudijske Arabije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!