10:32 / 04.04.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S./Vijesti/Jelena Perleta

Diljem Europe Uskrs pod strogim epidemiološkim mjerama

Uskrs u Izraelu

Uskrs u Izraelu

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Kršćani u Izraelu proslavili su Uskrs uz nešto blaže mjere ograničenja zbog epidemije koronavirusa u odnosu na prethodnu godinu, zbog smanjenog broja zaražanih nakon uspješne kampanje cijepljenja stanovništva.

Nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, latinski jeruzalemski patrijarh, predvodio je tradicionalnu uskrsnu misu u bazilici Svetog groba u Jeruzalemu. Za razliku od prošle godine vjernicima je ove godine u Svetoj zemlji bilo dozvoljeno sudjelovati unatoč pandemiji koronavirusa. No, zbog ograničenja ulazaka stranaca u zemlju, ni hodočasnici, ni turisti nisu bili nazočni.

Tri i pol mjeseca nakon početka kampanje cijepljenja u Izraelu značajno je pao broj zaraženih i cijepljene osobe, kao i one koje su preboljele Covid-19 uživaju nove slobode.

Nadbiskup Pizzaballa pozvao je crkvu da obnovi svoju hrabrost na Uskrs.

- Svijet je umoran i ranjen, iscrpljen pandemijom i mnogim stanjima straha, smrti i boli - rekao je.

Bazilika Svetog groba u starom gradu Jeruzalemu na mjestu je na kojemu je, po kršćanskom vjerovanju, Isus umro i uskrsnuo. To je nasvetije mjesto kršćanstva.

Zbog trećeg vala pandemije diljem Europe i ovaj Uskrs je pod brojnim stogim epidemiološkim mjerama. Ipak, kršćani u Izraelu proslavili su Uskrs uz malo blaže mjere, a jedna od rijetkih slika proslave Uskrsa bez maski i strogih mjera stiže i iz Australije.

Ovo je misno slavlje u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu - najsvetijem mjestu za kršćane diljem svijeta. Za razliku od prošle godine vjernicima je ove godine na području Svete zemlje bilo dopušteno sudjelovati na misi unatoč pandemiji, no zbog ograničenja ulazaka stranaca u Izrael, nije bilo hodočasnika ni turista.

Bez turista, ali i maski stiže slika misnih slavlja iz Australije - koja nema novozaraženih!

- Veselje je biti ponovno u crkvi za Uskrs. Prošle godine bilo je veoma teško, rekao je Kanishka Raffel, anglikanski katedralni dekan, Sydney.

U Njemačkoj su na snazi stroge mjere zbog rasta broja zaraženih. Neki su, kažu, u crkvu došli nakon dugo vremena.

- Nisam bila u crkvi pola godine jer nisam bila cijepljena, a ni zdrava. Danas sam veoma sretna što sam na misi, rekla je Kandica Irvin, vjernica iz Berlina.

- Držimo se mjera, no bolje je nego prošle godine kada je na Uskrs sve bilo zatvoreno, kaže Daniel Dettling, vjernik iz Berlina.

Neki će Nijemci današnji dan pamtiti po cijepljenju!

- Osjećam se veoma dobro. Ovo je poput uskrsnog dara, rekla je Ilse Rexwinkel, stanovnica Kölna.

Ove Parižane kamera je na uskrsno jutro uhvatila po pustom gradu. Francuska, s najvećim brojem zaraženih u Europi, u novom je lockdownu.

- Budući da je mnogo država u trećem lockdownu, ovo se čini normalnim. Nisam ipak sretna što se dogodilo tijekom Uskrsa, rekla je Laura Dauster, stanovnica Pariza.

- Već mi je dosta, ovo predugo traje. Imamo osjećaj da se situacija ne mijenja. Mjere su sve strože, predugo sve traje, kaže Bastien Coupard, stanovnik Pariza.

Slično poručuju i Rimljani.

- Žao mi je što je ovo već drugi Uskrs koji ovako protječe. Nadali smo se da će problem biti brže riješen, rekla je Allegra Scarpaglia, stanovnica Rima.

I dok se Europa i velik dio svijeta bori s novim valom pandemije, svi se nadaju Uskrsu 2022. bez maski!

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!