17:56 / 22.05.2018.

Autor: B.S./S.M./HRT

Krstičević večeras primljen u Kuću slavnih Ratne škole u SAD-u

-

-

Foto: - / -

Uz američke polaznike svake godine školu pohađa oko 80 međunarodnih studenata, vojnih časnika ili civilnih polaznika, iz savezničkih zemalja i bliskih partnera SAD-a, sa svih kontinenata.
Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević svečano je primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, kao prvi hrvatski časnik, objavio je MORH.

Ovo je veliko priznanje za mene, za Hrvatsku vojsku i za cijelu hrvatsku državu,  istaknuo je Krstičević tom prigodom.

Ministar Krstičević primljen je u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a kao prvi visoki hrvatski časnik, a također i prvi hrvatski ministar obrane koji je dobio to prestižno priznanje.Školovanje na ovoj uglednoj američkoj obrazovnoj instituciji Krstičević je završio 1998. godine. Ratna škola kopnene vojske SAD-a je najviša obrazovna institucija Kopnene vojske, najveće grane Oružanih snaga SAD-a, osnovana 1901. godine. Ratnu školu pohađali su američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleya, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi kopnene vojske.

Uz američke polaznike svake godine školu pohađa oko 80 međunarodnih studenata, vojnih časnika ili civilnih polaznika, iz savezničkih zemalja i bliskih partnera SAD-a, sa svih kontinenata.

Ratnu školu kopnene vojske SAD-a uspješno je završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadir Daor Dabo. Moja godina u Ratnoj školi zaista mi je pokazala kakav je izvor snaga međunarodna suradnja u modernom globalnom društvu. Uvijek ću se osjećati privilegiranim što sam mogao biti dijelom ove uzvišene ustanove i ova čast će mi biti izvor ponosa čitav život, rekao je hrvatski ministar.

Američki vojni izaslanik Robert Mathers pojasnio je da se onaj tko želi ući u Kuću slavnih mora istaknuti svojim doprinosom u služenju svojoj državi te se zalagati za suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama što je posebno vidljivo u radu ministra Krstičevića.

U prostorijama Ratne škole izložene su fotografije i osnovni podaci o ministru Krstičeviću i  ostalim polaznicima koji su dobili ovo prestižno priznanje od Američke kopnene vojske za njihova profesionalna postignuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!