Bandov: Kralj Charles III. godinama se pripremao za ulogu koju danas ima

06.05.2023.

14:00

Autor: HRT

Krunidba Charlesa III.

Krunidba Charlesa III.

Foto: Andrew Matthews / HTV/REUTERS

Engleski kralj Charles III. na prijestolju je nepunih osam mjeseci. Uoči krunidbe Charlesa III. u specijalnoj emisiji HTV-a govorili su poznavatelji društveno-političkih odnosa, kulture, tradicije i povijesti Velike Britanije, kolumnistica i novinarka Nada Mirković i Goran Bandov, profesor i stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu. 

Charles III. odlučio je pozvati 860 uzvanika koji nemaju nikakve veze s aristorakcijom niti sa službenim protokolom. Na neki način želi pokazati da je blizak narodu i da će vladati na demokratskiji način, bliže puku, kazala je među ostalim kolumnistica i novinarka Nada Mirković. Uzvanika je, kaže, bitno manje nego što je to imala kraljica Elizabeta prije 70 godina.

Kralj Charles III. se desetljećima pripremao za ulogu koju danas ima. Od svoje četvrte godine bio je svjestan da će biti prestolonasljednik, da će biti osoba koja će jednog dana, vjerojatno, postati i kralj, kazao je Goran Bandov, profesor i stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu. Istakno je da se Charles čvrsto drži politika koje je još kao 20-godišnjak imao, kao npr. zelene politike. Charles se nije puno promijenio, kazao je i dodao da se mijenja percepcija njega. 

- On nikada nije zagovarao samo svoju, anglikansku Crkvu, već cjelokupno kršćanstvo, ali suradnju i dijalog sa svim ostalim religijama, dodao je Bandov.

video thumb

Privatni život 


Mirković kaže da kraljevska obitelj ne smije pokazivati pristranost nekoj situaciji. 

- Charles temperamentom nikako ne priliči svojoj majci. Njega su više uspoređivali s majčinim stricem Edwardom VIII. koji se odrekao prijestolja zbog Wally Simpson, istaknula je.

Dodaje da smatra da će mu biti dosta teško prijeći na ovaj novi stav koji se očekuje od njega

- Ne smije samom sebi dopustiti ono što si kraljica nikada nije dopuštala, a to je gubitak samokontrole. To se najbolje vidjelo u toj njegovoj aferi s Camillom gdje je on početka braka defacto bio u ljubavnoj vezi s njom. To je Dianu koštalo mentalnog zdravlja, kazala je Mirković.

Objašnjava da je dugo britanskoj javnosti trebalo da mu to oprosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!