Osmero mrtvih u napadu na centar Jehovinih svjedoka

10.03.2023.

Zadnja izmjena 09:45

Autor: Sanja Gvozdanović/HRT/IMS/V.G.

Hamburg

Hamburg

Foto: Fabian Bimmer / Reuters

U pucnjavi u centru Jehovinih svjedoka u Hamburgu u četvrtak navečer poginulo je osmero ljudi, uključujući i vjerojatnog napadača, objavila je policija u petak, prvi put objavivši broj poginulih.

Galerija
Hamburg, Foto: Fabian Bimmer/Reuters
Hamburg, Foto: Fabian Bimmer/ReutersHamburg, Foto: Fabian Bimmer/Reuters

Napadač je pucao na sudionike manifestacije koju je organizirala ta zajednica, rekla je policija, dodavši da je ozlijeđeno još ljudi, od kojih nekoliko teže.

Policija je ubrzo zatvorila ulice oko mjesta napada, stanovnike su SMS-ovima upozorili da izbjegavaju to područje, ne napuštaju svoj dom te telefone upotrebljavaju samo u krajnjoj nuždi kako ne bi preopteretili mrežu.


- Ovdje stanujem, čuo sam pucnjavu pa sam otišao do prozora vidjeti što se događa. Vidio sam čovjeka koji puca iz vatrenog oružja. Snimio sam to. Shvatio sam da netko puca kod Jehovinih svjedoka, rekao je Gregor Miesbach, svjedok napada.

- Čulo se 12 pucnjeva zaredom. Mislio sam da se nešto događa na gradilištu, benzinskoj postaji ili kod Jehovinih svjedoka. Poslije smo vidjeli kako odnose tijela u crnim vrećama. To je sve. Počinitelje nismo vidjeli, rekao je drugi svjedok.

video thumb

Hamburška policija sinoć je potvrdila da se napad dogodio u crkvi Jehovinih svjedoka.

- Policija je pozvana oko 21 sat i 15 minuta. Rečeno im je da se pucalo u ovoj zgradi. Bili su relativno blizu te su brzo ušli u zgradu. Policajci su zatekli teško ranjene i smrtno stradale osobe. Čuli su i pucanj s gornjeg kata zgrade. Popeli su se i ondje također zatekli jednu osobu. Za sada nema naznaka da su počinitelji pobjegli. Moramo pregledati mjesto zločina. Trenutačno nam nije poznat identitet žrtava, rekao je Holger Vehren, glasnogovornik hamburške policije.

Vjeruju da je napadač mrtav, motiv njegova napada još im nije poznat.

- Nema naznaka da je počinitelj u bijegu, nego da je možda u zgradi, možda čak i među mrtvima, rekao je glasnogovornik hamburške policije.

- Nikad nisam pomislio da ću takvo što ovdje doživjeti, da se to može dogoditi. Za mene je to bilo doista stresno, nervozan sam. Nadam se da se ništa loše nije dogodilo, rekao je zabrinuti građanin.

Policija je od građana zatražila da ne dijele nepouzdane informacije i pretpostavke te da se suzdrže od vrijeđanja i komentara.


Njemačka policija u petak istražuje motiv napadača o kojem nije poznato više detalja. No list Spiegel piše da se vjeruje da je napadač bio pripadnik zajednice Jehovinih svjedoka.

Dodaje, pozivajući se na neimenovane izvore, da je bio u dobi između 30 i 40 godina i da nije od ranije bio poznat policiji kao ekstremist.

Hamburška policija trebala bi se s više detalja obratiti medijima u podne, piše agencija Reuters.

- Loše vijesti iz Hamburga, napisao je kancelar Olaf Scholz na Twitteru rano u petak, nazivajući napad "brutalnim činom nasilja".

Kazao je da su njegove misli sa žrtvama, njihovim obiteljima i pripadnicima snaga sigurnosti za koje je rekao da su provodili težak zadatak od pucnjave koja se dogodila oko 21 sat.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser na Twitteru je napisala da vlasti ubrzano rade na istrazi zločina.

U Njemačkoj se posljednjih godina dogodilo nekoliko masovnih pucnjava. U veljači 2020. krajnje desničarski ekstremist ubio je deset ljudi i ranio pet u gradu Hanau. Godine 2019. dvije su osobe ubijene nakon što je neonacist pokušao upasti u sinagogu u Halleu na židovski blagdan Jom Kipur.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!