Kuba: Protuvladin prosvjed bez presedana u gradiću blizu Havane

07:27 / 12.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Protuvladin prosvjed u gradiću blizu Havane

Protuvladin prosvjed u gradiću blizu Havane

Foto: Alexandre Meneghini / Reuters

Tisuće Kubanaca, frustrirane nakon višemjesečne krize, pandemijskih ograničenja i, kako kažu, vladinog zanemarivanja, prosvjedovale su jučer protiv vlade na ulicama gradića jugozapadno od Havane, što je događaj bez presedana, pokazuju videosnimke objavljene na internetu. 

Uz povike "Domovina i život!", što je naziv kontroverzne pjesme, ali i "Dolje diktatura!" i "Mi se ne bojimo!", prosvjednici, većinom mladi ljudi, prošli su ulicama San Antonia de los Baosa, gradića od 50.000 stanovnika udaljenog od prijestolnice tridesetak kilometara.

- Postoje zbunjeni ljudi, postoje čak i zbunjeni revolucionari, ovdje ima ljudi koji su došli jer su zaista nezadovoljni situacijom, ali ima i kontrarevolucionara, stranih plaćenika, onih koje financira vlada SAD-a, koji su neizravno na platnom popisu raznih američkih državnih agencija kako bi sve ovo organizirali, tvrdi kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel.

Ova zemlja, koja je prilično dobro prolazila u prvim mjesecima pandemije, bilježi najveće brojeve od pojave koronavirusa na tom karipskom otoku.

Prosvjed je održan na dan kada je Kuba zabilježila novi dnevni rekord po broju zaraza i smrti od koronavirusa sa 6923 slučaja i 47 smrti u 24 sata. Kuba je ukupno zabilježila 238.491 slučaj i 1537 mrtva.

- To su zabrinjavajuće brojke koje rastu svaki dan, rekao je glavni epidemiolog ministarstva zdravstva Francisco Duran na svojoj redovnoj tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija.

Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020. godine, Kubanci su morali čekati u dugim redovima kako bi se opskrbili hranom i bili su suočeni s nedostatkom lijekova, što je izazvalo snažne društvene nemire.

Posljedice na gospodarstvo ionako izolirane države, koja je usto pod američkim sankcijama, pogubne su. Isključuje se struja, nema hrane i lijekova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!