11:19 / 07.09.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Kuba prva u svijetu protiv COVID-a cijepi i djecu od 2 do 11 godina

Kuba prva protiv covida cijepi i djecu od 2 do 11 godina

Kuba prva protiv covida cijepi i djecu od 2 do 11 godina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kuba je u ponedjeljak postala prva država svijeta koja je cijepila djecu u dobi od dvije godine i stariju cjepivom protiv koronavirusa, pri čemu je korišteno domaće cjepivo koje još nije odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Država s 11,2 milijuna ljudi kani cijepiti svu djecu prije ponovnog otvaranja škola, većim dijelom zatvorenih još od ožujka 2020.


Nova školska godina počela je u ponedjeljak, ali se nastava održava putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.


Nakon što je dovršila klinička ispitivanja na maloljetnicima svojim cjepivima Abdala i Soberana, Kuba je u petak počela s kampanjom cijepljenja djece u dobi od 12 godina i onih starijih. U ponedjeljak je počela distribucija cjepiva za dobnu skupinu od 2 do 11 godina u središnjoj pokrajini Cienfuegos.


U još nekoliko država svijeta odobreno je cijepljenje djece u dobi od 12 godina naviše, a neke provode ispitivanja na mlađoj djeci. Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venezuele izvijestile su da planiraju cijepiti i mlađu djecu, no Kuba je to prva realizirala.


Čile je u ponedjeljak odobrio kinesko cjepivo Sinovac za cijepljenje djece u dobi od šest do 12 godina.


Kubanska cjepiva protiv COVID-a prva su razvijena cjepiva u zemljama Latinske Amerike, no nisu prošla međunarodnu znanstvenu recenziju. Temelje se na rekombinantnoj proteinskoj tehnologiji, istoj onoj kojom su se koristili američki Novavax i francuski Sanofi. Oba čekaju odobrenje WHO-a.


Za razliku od brojnih drugih cjepiva rekombinantna DNK cjepiva ne zahtijevaju skladištenje na ekstremno niskim temperaturama. 


Većina škola na Kubi zatvorena je još od ožujka 2020. Ponovno su otvorene na samo nekoliko tjedana potkraj prošle godine, ali su u siječnju ponovno zatvorene.


Na Kubi je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno iznimno mnogo zaraženih koronavirusom, što čini golem pritisak na zdravstveni sustav zemlje.


Od 5700 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom, koliko ih je na Kubi zabilježeno od početka pandemije, gotovo pola ih je evidentirano u posljednjih mjesec dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!