Kubanci glasaju na parlamentarnim izborima

26.03.2023.

18:21

Autor: Hina/HRT/A.V.

Kubanci glasaju na parlamentarnim izborima

Kubanci glasaju na parlamentarnim izborima

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / REUTERS

Kubanci su u nedjelju počeli glasati za novi saziv Narodne skupštine u idućih pet godina, na izborima na kojima nema iznenađenja jer je 470 kandidata za 470 zastupničkih mjesta, ali presudna će biti izlaznost koja je posljednjih godina u padu.

Osam milijuna birača pozvano je da bira 470 kandidata - 263 žene i 207 muškaraca - uglavnom članova Kubanske komunističke partije (PCC, jedina stranka u zemlji) za 470 mjesta u Narodnoj skupštini.


Birališta se zatvaraju u 18 sati (24 sata po srednjoeuropskom vremenu).


Izlazak na birališta na Kubi nije obavezan.


Birači na listiću mogu zaokružiti ime jednog ili više kandidata u izbornoj jedinici ili zaokružiti "biraj sve kandidate", što znači svih 470 kandidata.


Polovinu kandidata imenovali su sadašnji zastupnici, a ostale općinska vijeća.


Među kandidatima su predsjednik Miguel Diaz-Canel (62) i bivši čelnik Raul Castro (91).


Izbori se održavaju u vrijeme kada je Kuba u najtežoj gospodarskoj krizi u zadnjih više od 30 godina, s galopirajućom inflacijom i neviđenim valom migracija, na što su utjecali pandemija, pooštravanje američkog embarga i strukturne slabosti domaćeg gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!