08:59 / 23.12.2018.

Autor: D.M./Hina

Kubanski parlament odobrio novi ustav

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Zadržan je jednostranački sustav ali je uvaženo društveno i ekonomsko otvaranje zemlje. Uvodi se i institucija premijera.
Zastupnici kubanskog parlamenta jednoglasno su usvojili izmijenjeni nacrt novog ustava kojim je zadržan jednostranački sustav ali je uvaženo društveno i ekonomsko otvaranje zemlje nakon pada Sovjetskog Saveza.

Nacrt novog ustava ima 229 članaka i zamijenit će dosadašnji iz ere Hladnog rata. Komunistička stranka zadržat će poziciju vodeće snage u zemlji a država dominantnu ulogu u gospodarstvu, pišu državni mediji. Novi ustav ipak legitimira privatno vlasništvo nad kompanijama koje je doživjelo uzlet u proteklih deset godina. Priznaje se i važnost inozemnih ulaganja i otvaraju vrata istospolnim brakovima, izvješćuju mediji.

Uvodi se dobno i vremensko ograničenje za predsjedničku dužnost, nakon što su pokojni revolucionarni vođa Fidel Castro i njegov mlađi brad Raul Castro vladali zemljom gotovo šest desetljeća. Uspostavlja se i institucija premijera.

Među izmijenjenim je člancima i onaj koji se odnosi na akumulaciju imovine. Dok je u prvom nacrtu bila zabranjena, izmjenom je utvrđeno tek da je država mora regulirati, izvješćuju mediji. U najnovijoj verziji prijedloga ustava ponovo je uveden cilj "napretka prema komunizmu" koji je isključen iz prve verzije dokumenta.

Sporno je pak izostavljanje iz novog ustava članka kojim bi se brak definirao kao zajednica dvije osobe. U ustavu iz 1976. godine definiran je kao zajednica muškarca i žene. U novom je nacrtu definicija braka izostavljena, čime se otvaraju vrata istospolnim zajednicama, ali bez identične simbolične potpore. Vlada je umjesto toga najavila ažuriranje obiteljskog zakona i raspisivanje referenduma o izmjenama.

Novi nacrt ustava uključuje i stotine uglavnom manjih izmjena koje su predložili građani u tromjesečnim javnim konzultacijama na skupovima širom zemlje. Nakon usvajanja u parlamentu građani će o njemu odlučivati na referendumu, zakazanom 24. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!