Milanović na Kupresu: Oslobođenje je bio početak kraja agresije u BiH

03.11.2022.

Zadnja izmjena 16:04

Autor: P.F./HRT

Milanović u Kupresu

Milanović u Kupresu

Foto: HTV / HRT

U gradu Kupresu obilježavaju 28. obljetnicu oslobođenja. Postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su grad i okolicu na današnji dan.

Galerija
Milanović u Kupresu, Foto: HTV/HRT
Milanović u Kupresu, Foto: HTV/HRTMilanović u Kupresu, Foto: HTV/HRTKupres, Foto: HTV/HRT

Svečanost je počela misom za poginule branitelje, a nastavila se pred spomenikom braniteljima. Na svečanosti je i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je  obratio nazočnima.

- Drage Kupreške i Kuprešaci, hrvatski vitezovi, zapovjednici, branitelji, vojnici, visoki uzvanici, Hrvatice i Hrvati. Sretan Dan oslobođenja.-Veliki dan ne samo za Kupres nego i za sve one koji nisu s Kupresa, a koji su sa strepnjom i velikim očekivanjima dočekali vijest o oslobođenju Kupresa. Operacije u ratu su bile kratke jer nije bilo puno streljiva. A da bi bile i kratke i uspješne nije dovoljna samo hrabrost koja je nesporna. Potrebna je pamet, inteligencija i ratno lukavstvo. Ovo je bio početak kraja  agresije u BiH na BiH, ovo je bio početak Oluje i slavnih akcija koje su uslijedile iza nje, rekao je Milanović.

Milanović je ocijenio kako tadašnje savezništvo hrvatske i bošnjačke strane nikada nije smjelo prestati.

- Bog te pitao što je danas s tim savezništvom i prijateljstvom, kao da ga nikada nije bilo, a trebalo bi ga biti, dodao je.

Ponovio je već raniju izjavu kako je hrvatski vojnik "a ne NATO bombarderi" doveo do okončanja rata u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Milanović je u govoru u Kupresu komentirao i nedavne izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt ocjenjujući kako njima nije uklonjeno preglasavanje Hrvata u Predsjedništvu BiH.

- To je očuvano, a prikazuje se kao milenijska usluga. To nije točno. E, za to će vam trebati pomoć hrvatske države, rekao je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojom intervencijom u Izborni zakon i ustav entiteta Federacije BiH spriječio mogućnost da bošnjačke stranke izaberu presudan broj izaslanika u gornji nacionalno koncipirani Dom naroda, čime bi mogle njihove najveće stranke izbaciti iz vlasti. No, ponovno je glasovima dominantno bošnjačkih birača za hrvatskog člana Predsjedništva po četvrti put izabran Željko Komšić.

Milanović je dodao kako Hrvatska može ispraviti i tu prijevaru Hrvata u BiH koristeći instrumente članstva u EU i NATO savezu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!