07:07 / 04.11.2020.

Autor: Ana Krolo Molnar/Hrvatski radio/I.Z./HRT

Kurelić: Trump je u vodstvu

-

-

Foto: - / -

Dopisnik HRT-a Tihomir Vinković istaknuo je kako u Bidenovu stožeru nema pobjedničke atmosfere, te se obratio građanima u neočekivanom ozračju, a samo obraćanje je bilo vrlo kratko.
Profesor s Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić rekao je u emisiji "U mreži Prvog" kako u ovom trenutku znamo da je tim Donalda Trumpa bio fantastično pripremljen jer, kako sada stvari stoje, Trump je u vodstvu.

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima

Dodao je kako Pennsylvania odlučuje te će odlučiti i glasovi koji su ranije poslani poštom, a njih Trump osporava već dva tjedna. Kurelić je rekao kako se treba diviti Trumpovu timu i u ovom trenutku izgleda kao da Trump dobiva izbore. Naglasio je kako je problem  Pennsylvanije što se glasovi počinju kasno brojiti i to može potrajati neko vrijeme te stvoriti nervozu u Americi. Istaknuo je kako su ankete u potpunosti zakazale.

Politički i ekonomski analitičar Domagoj Juričić rekao je kako su izbori neizvjesni te će neizvjesno biti i sve ono što dolazi nakon njih bez obzira na to tko će biti pobjednik. Naglasio je kako će neizvjesnost biti veća ako Joe Biden dobije izbore. Dopisnik HRT-a Tihomir Vinković istaknuo je kako u Bidenovu stožeru nema pobjedničke atmosfere te se obratio građanima u neočekivanom ozračju, a samo obraćanje je bilo vrlo kratko, ali bez prevelikog oduševljenja. Vinković je naglasio kako bi prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji moglo trajati do petka, a borba Trumpa i Bidena je vrlo tijesna i nitko za sada ne može prognozirati pobjednika. Poručio je da nema velikih nemira na ulicama.

Kurelić je kazao kako je Georgia još uvijek u igri za Bidena.

- A Trump bi mogao dobiti Michigan, ali ako ga dobije, dobit će ga jedva, poručio je.

Kurelić je naglasio kako je golem broj glasova poslan poštom te da situacija za Trumpa trenutno izgleda odlično. Stalni izvjestitelj EP-a za SAD Tonino Picula poručio je da su europski političari jako oprezni što se tiče američkih izbora.

- Velika je neizvjesnost i ne žele se ponoviti greške s istrčavanjem i čestitkama kao nekih ranijih godina. Međutim, u slučaju pobjede Joea Bidena u Europskoj uniji vlada određeni oprez, jer se postavlja pitanje, ako Biden i bude izabran, kako će se nositi s naslijeđem Trumpova mandata, poručio je.

Dodao je kako je po Europskoj uniji, Amerika težak i kompliciran sugovornik za suradnju. Picula je poručio kako vjeruje da odnosi SAD-a i Europske unije nisu trajno narušeni, ali da Europa priželjkuje Bidenovu pobjedu. Naglasio je kako ima i čelnika nekih zemalja članica Europske unije koji priželjkuju pobjedu Trumpa, kao recimo Mađarska i Poljska. Juričić je kazao kako nema velike razlike u ekonomskoj politici bivšeg predsjednika Baracka Obame i Donalda Trumpa, jedino što je Trump jako glasan.

Zoran Kurelić naglasio je kako je Zastupnički dom ostao demokratima, a Senat bi mogao ostati republikancima, te smatra  da će Trump ako pobijedi biti još žešći, jer će smatrati da ima veliku podršku.

- Biden će opet obnoviti Zapad kao ideju, ponovno će probati uspostaviti savez s trajnim saveznicima, stabilizirati NATO, ući ponovno u Pariški sporazum, ponovno ući u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, vodit će drugu politiku, naglasio je  Kurelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!