Kurti i Vučić različito o planu EU-a za Kosovo i formiranju ZSO

09.02.2023.

16:21

Autor: Hina/HRT/V.G.

Kurti i Vučić različito o planu EU-a za Kosovo i formiranju ZSO

Kurti i Vučić različito o planu EU-a za Kosovo i formiranju ZSO

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Premijer Kosova Albin Kurti upoznao je u četvrtak zastupnike kosovskog parlamenta s detaljima francusko-njemačkog prijedloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji je ranije načelno prihvatio, rekavši da ga smatra "dobrom osnovom za daljnje razgovore", javili su prištinski mediji.

- Prihvaćamo prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za daljnje razgovore i solidnom platformom za napredovanje, objavio je Kurti na Twitteru nakon sastanka 6. veljače s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom u Prištini.

Kurti je i danas ponovio da francusko-njemački prijedlog, sada poznat kao plan EU-e, nije konačni već temeljni sporazum i dobro polazište za dodatne razgovore.

Taj sporazum, kako su ga dvjema stranama u drugoj polovici sječnja predstavili američko-europski diplomati, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina
ZSO).

Beograd ustrajava na tome da je formiranje ZSO ključna točka za nastavak dijaloga. Kurti je pak ranije rekao da bi mogao razmotriti osnivanje te asocijacije, ali uz šest uvjeta, među kojima je i taj da je u skladu s kosovskim ustavom, da se ne temelji isključivo na etničkim osnovama i da može doći u obzir nakon uzajamnog priznanja.

Vučić je predstavnicima SAD-a i EU-a rekao da je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom.

Beograd je europski prijedlog protumačio kao ultimatum kojim se uvjetuje napredak u eurointegracijskom procesu. Ako ga Srbija ne prihvati, prijeti zaustavljanje stranih investicija i ukidanje bezviznog režima sa zemljama EU-a, upozorile su srbijanske vlasti.

Vučić je u prošlotjednoj raspravi o Kosovu u parlamentu zastupnicima triput uzastopce ponovio kako neće priznati neovisnost niti prijem Kosova u UN.

U današnjem obraćanju parlamentu Kurti je ustvrdio kako je riječ o osnovnom sporazumu, a ne pravno obvezujućem, konačnom sporazumu i da nije riječ o prijedlogu "uzmi ili ostavi".

Srbijanski predsjednik ocijenio je danas da je "prenemaganje" Prištine u vezi s formiranjem ZSO-a "očekivano". Pokazali su da ne namjeravaju oformirati ZSO i sad čekamo šta će uraditi Amerikanci i Europljani, rekao je Vučić.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju Beograd odbija priznati niti se suglasiti s prijemom Kosova u UN. Neovisnost Kosova priznaju vodeće zapadne zemlje, ali ne i Kina, Rusija, Vatikan te pet država članica EU-a, dok Beograd službeno tvrdi da kosovsku državnost prihvaća manje od 100 država UN-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!