Kurti optužio Lajčaka da je koordinirao svoja stajališta sa Srbijom

18.09.2023.

21:32

Autor: R.S./Dnevnik/HRT

Albin Kurti

Albin Kurti

Foto: HTV / HRT

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je posrednika Europske unije za Kosovo Miroslava Lajčaka da je tijekom prošlotjednih pregovora u Bruxellesu bio pristran i da je koordinirao svoja stajališta sa Srbijom. 

Posljednji krug razgovora završio je bez ikakvog dogovora, a europski povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, optužio je Kosovo za takav ishod zbog inzistiranja da Srbija prizna njegovu neovisnost.

- 14. rujna bilo je jasno da je posrednik zauzeo jasno stajalište protiv Kosova i protiv osnovnog dogovora. Dakle, otišli su predaleko sa svojim napadom na budućnost Kosova. U ovom stanju, mi ćemo primijeniti osnovni sporazum u njegovoj cijelosti, a nećemo primijeniti samo ono što Srbija želi. Logika je mrtva i neovisna Republika Kosovo neće ići tim putem, rekao je Albin Kurti, kosovski premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!