Kurti predlaže hrvatski model za zaštitu srpske manjine na Kosovu

03.05.2023.

10:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Albin Kurti

Albin Kurti

Foto: Valdrin Xhemaj / Pixsell

Kosovski premijer Albin Kurti odlučno je odbacio prvi nacrt statuta zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i za zaštitu prava srpske manjine predložio model koji koristi Hrvatska.

- Nikako se ne slažem s prijedlogom, ja sam nasuprot tome predložio model normalizacije koji Srbija već ima s Republikom Hrvatskom, kazao je Kurti.

Nema normalizacije i dobrosusjedskih odnosa bez uzajamnog priznaja i bez ozbiljne i poštene zaštite nacionalnih manjina i u tom smislu vjerujem da je model koji koristi Hrvatska, a Srbija ga prihvatila, primjenjiv i na Kosovu, rekao je Kurti u utorak navečer nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Sastanak je održan u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, koji se vodi pod pokroviteljstvom Europske unije.

Na sastanku je objema stranama predstavljen prvi nacrt statuta zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosovo, o čemu je sporazum potpisan još 2013. godine. Taj nacrt pripremio je tim Srba s Kosova. 

Kurti je rekao da teritorijalna autonomija nije prihvatljiva jer bi ona dovela i do segregacije među kosovskim Srbima, ovisno o tome gdje žive.

- Neki Srbi ne mogu biti važniji od drugih Srba, želim rješenje za sve Srbe bez obzira gdje na Kosovu žive, kazao je.

Dogovor o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom potpisan je još 2013. godine, a Kurti kaže da je napisan na amaterski način i da nije uspio proći test Ustavnog suda Kosova.

- Netko se potrudio da ta zajednica bude jača i od središnje vlade Kosova. Ta zajednica bi se bavila prirodnim bogatstvima, cestama, prometom - znači netko je stvarno želio stvoriti novi teritorijalni entitet na etničkoj osnovi, što je neodrživo, rekao je Kurti.

Govoreći o nedavnim izborima u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotirali i na koje je izišlo samo 3,4 posto birača, Kurti je rekao da stanje na sjeveru nije normalno, da su ljudi tamo izloženi pritiscima i ucjenama.

Iznio je i podatak da Srpska lista, koja je pod izravnom kontrolom Beograda i koja je po instrukcijama iz Srbije pozvala na bojkot izbora, ima najniži rejting među biračima od kada postoji.

- Srpska lista ima podršku samo 7 posto birača i čak kad bi i oni izišli, izbori ne bi imali legitimitet, a to znači da su potrebne nove političke stranke i inicijative, dodao je Kurti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je kosovsku vladu da ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku kaže da dvije strane imaju posve oprečna stajališta o tome.

Jasno je da Priština ne želi ispuniti svoju obvezu od prije deset godina. Danas smo došli do zida, za njih je to neprihvatljivo i kažu da ne žele novu Republiku Srpsku, rekao je Vučić nakon završetka sastanka s kosovskim premijerom, koji je održan u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!