17:04 / 15.06.2021.

Autor: Vijesti u 17/IMS/HRT/D.D.

Kurti: Bit konflikta je nedostatak međusobnog priznavanja

Sastanak u Bruxellesu radi normalizacije odnosa

Sastanak u Bruxellesu radi normalizacije odnosa

Foto: Vijesti u 17 / HRT

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa traje već deset godina, a nastavio se današnjim sastankom pod pokroviteljstvom Europske unije na najvišoj razini na kojem su se u Bruxellesu prvi put susreli srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

- Političkim rječnikom, dijalog je završio bez dodirnih točaka. Svaka strana to je vidjela na svoj način, rekla je u Dnevniku HTV-a dopisnica Jasna Paro.

- Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je kosovsku stranu da nastoji minirati dijalog i izazvati Beograd da napusti razgovore. Kosovski premijer Kurti to je vidio kao konstruktivan razgovor o svim bitnim pitanjima. Došao je s četiri konkretna prijedloga - zahtjevom da Beograd kaže gdje se nalazi 11 masovnih grobnica, predložio je zajedničku trgovinsku zonu po uzoru na CEFTA-u, reciprocitet u pitanjima tretiranja nacionalnih manjina u obje države i neku vrstu mirovne deklaracije, odnosno pismeno obvezivanje da neće doći do napada. Posrednik Miroslav Lajčák razgovore je vidio kao vrlo teške, ali kao pozitivno je vidio to što su obje strane imale priliku reći što očekuju od dijaloga, javila je Paro.

video thumb

- Dakle, danas ovo što su napravili je bio pokušaj da se okonča dijalog. Oni su vjerovali da ćemo mi nakon njihovih riječi ljutito napustiti sobu, izaći i više se nikad ne vratiti, izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

- Bit našeg konflikta je nedostatak našeg međusobnog priznavanja. Niti Srbija priznaje Kosovo niti Kosovo priznaje Srbiju. To se treba promijeniti. Predsjednik SAD-a Biden glasno i jasno rekao je - međusobno priznavanje Kosova i Srbije, rekao je Albin Kurti, kosovski premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!