Lai ne planira promijeniti naziv Tajvana

15.08.2023.

07:39

Autor: T.V./HRT/Hina

Vodeći kandidat za novog predsjednika Tajvana, potpredsjednik William Lai

Vodeći kandidat za novog predsjednika Tajvana, potpredsjednik William Lai

Foto: Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Vodeći kandidat za novog predsjednika Tajvana, potpredsjednik William Lai, rekao je u intervjuu u utorak da ne planira promijeniti službeni naziv otoka, ali je ponovio da Tajvan "nije podređen" Kini.

Pekingu se Lai ne sviđa zbog prethodnih komentara u kojima se kaže da je on "radnik za neovisnost Tajvana", što je 'crvena krpa' za Kinu, koja taj otok kojim se demokratski upravlja smatra dijelom svog teritorija.

Lai je u više navrata rekao da ne želi promijeniti status quo i da jednostavno iznosi činjenicu prema kojoj je Tajvan neovisna država koja se zove Republika Kina, što je njeno službeno ime, i da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

- Moramo se pridržavati istine da je Tajvan već suverena, neovisna država koja se zove Republika Kina. Nije dio Narodne Republike Kine, rekao je u intervjuu za novinska agencija Bloomberg. Dodao je da Republika Kina i Narodna Republika Kina nisu podređene jedna drugoj.

Poražena vlada Republike Kine pobjegla je u Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat s komunistima Mao Ce-tunga, koji su uspostavili Narodnu Republiku Kinu.

- Trenutno je ime, prema našem ustavu, Republika Kina, rekao je Lai, prema transkriptu koji je objavio njegov predizborni tim. A što se tiče ujedinjenja tajvanskog društva, predsjednik Tsai upotrijebio je izraz Republika Kina (Tajvan) da bi opisao našu zemlju. Nastavit ću to činiti i u budućnosti, rekao je dodajući kako ''nema planova za promjenu imena naše zemlje".

Tajvan u siječnju glasa o svom novom predsjedniku. Predsjednica Tsai Ing-wen ne može se ponovno kandidirati nakon dva mandata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!