08:20 / 03.10.2018.

Autor: M.M./Hina

Lampedusa želi okrenuti novu stranicu

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Foto: - / -

Pet godina nakon najgore havarije broda s migrantima u povijesti Lampeduse, mali talijanski otok računa na turiste kako bi okrenuo novu stranicu.
Pet godina nakon najgore havarije broda s migrantima u povijesti Lampeduse, mali talijanski otok računa na turiste kako bi okrenuo novu stranicu, no nije sigurno da opet neće postati ulaznim vratima za migrante koji se žele domoći Europe.

Tik pred zoru 3. listopada 2013., brodica koja je krenula iz Libije s gotovo 550 migranata uglavnom iz Eritreje prevrnula se pred obalama tog otoka. Ribari i spasioci uspjeli su spasiti 155 migranata, a iz mora su izvukli 366 mrtvih tijela.

Dok mnoge havarije na Mediteranu prije ili nakon toga nisu ostavile traga, slike stotina ljesova u hangaru zračne luke obišle su svijet i pokrenule niz mjera za spašavanje migranata na moru ispred Libije.

No paradoksalno, iako se broj prelazaka mora višestruko povećao između 2013. i 2017., Lampedusa, otok od 20 kilometara četvornih na kojem živi 6100 stanovnika smješten bliže afričkoj obali od Sicilije, primao je sve manje migranata, koje se spašavalo južnije i prevozilo izravno u Italiju.

Stanovnici otoka iskoristili su posljednjih nekoliko godina za gradnju hotela, kuća i apartmana za odmor te restorana, razvijajući turističku ponudu utemeljenu na pješčanim plažama i izletima brodom do malih zaljeva, dupina i mjesta za ronjenje.
I tako se, čak i potkraj ljetne sezone, teško može pronaći mjesto za ručnik na rajskoj plaži koja se nalazi jedva 600 metara od mjesta na kojem još uvijek počiva olupina nesretnog broda.

Nova otočna zračna luka, otvorena 2012., zabilježila je lani 128.000 dolazaka, u odnosu na 86.000 2014., a u prvih osam mjeseci ove godine taj se broj povećao za još 3,5 posto.

Više od migrantskog vala, otok trenutačno pati od prilično anarhičnog razvoja zbog nelegaliziranih hotela, bučnih vozila za najam i turista čiji broj katkad uvelike premašuje kapacitete malih otočnih plaža.

A i prihvatilište za migrante još se ondje nalazi, između dvaju brežuljaka. Velik dio centra zatvoren je od ožujka radi renovacije, ali i dalje ima 95 mjesta koja su redovito zauzeta.
Centar je pod strogim nadzorom. Ima velik željezni kolni ulaz, čuvaju ga vojnici i kamere, iako diskretan otvor u ogradi dopušta migrantima da odu u šetnju.

Od početka godine, otokom je prošlo više od 2500 migranata, a došli su većinom iz Tunisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!