Lansiranje rakete Miura-1 prekinuto u posljednji trenutak

17.06.2023.

07:18

Autor: Hina/HRT/R.S.

Miura-1

Miura-1

Foto: - / Reuters

Španjolski startup PLD Space odustao je od probnog lansiranja svoje višekratne rakete Miura-1 u posljednji trenutak, pokazao je prijenos uživo na Internetu.


Lansiranje u Huelvi na jugozapadu Španjolske prekinuto je nakon što je odbrojavanje doseglo nulu, s plamenom i dimom koji su nakratko sukljali postrance s lansirne rampe, pokazuju slike.

Nije bilo trenutnog objašnjenja za gašenje motora, a čini se kako je lansirna raketa ostala netaknuta.

Suborbitalna misija iz vojnog svemirskog istraživačkog centra bila bi prva takve vrste u zapadnoj Europi koju je provela privatna tvrtka.

Napori Europe da razvije sposobnosti za slanje malih satelita u svemir u fokusu su nakon neuspjelog lansiranja orbitalne rakete Virgin Orbita iz Britanije u siječnju.

Raketa Miura-1 tvrtke PLD Space, nazvana po pasmini borbenih bikova, visoka je poput trokatnice i ima kapacitet tereta od 100 kilograma. Također se može koristiti za izvođenje eksperimenata bez gravitacije.

Prethodni pokušaj provedbe suborbitalne probne misije krajem svibnja odgođen je zbog jakih vjetrova na velikim visinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!