08:23 / 14.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Lansiranje SpaceX-a s ljudskom posadom odgođeno za nedjelju

Foto: REUTERS/Joe Skipper

Foto: REUTERS/Joe Skipper

Foto: - / REUTERS

Jim Bridenstine objavio je da je lansiranje iz svemirskog centra Kennedy na Floridi prema novom planu predviđeno u nedjelju u 19.27, odnosno u nedjelju u 00.27 prema GMT-u.
Lansiranje SpaceX-ova svemirskog broda s posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) odgođeno je sa subote na nedjelju zbog jakih vjetrova, objavio je u petak šef NASA-e.

Jim Bridenstine
objavio je da je lansiranje iz svemirskog centra Kennedy na Floridi prema novom planu predviđeno u nedjelju u 19.27, odnosno u nedjelju u 00.27 prema GMT-u.

U ekipi su Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker te Japanac Soichi Noguchi. Pristajanje na ISS predviđeno je u utorak u zoru prema GMT-u.

Riječ je o prvoj šestomjesečnoj operativnoj misiji kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država iz svibnja, nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.

NASA je u utorak službeno odobrila kapsulu Crew Dragon, koju je konstruirao SpaceX, za prijevoz svojih astronauta na redovitim letovima, ocijenivši je sigurnom.

SpaceX, tvrtka koju je osnovao poduzetnik Elon Musk, uspješno je završila pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza i tijekom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane potkraj ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!