12:25 / 18.06.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Latinska Amerika centar pandemije, u Njemačkoj novo žarište

Foto: REUTERS/Mariana Bazo/File Photo

Foto: REUTERS/Mariana Bazo/File Photo

Foto: - / REUTERS

Latinska Amerika postala je epicentar pandemije koronavirusne bolesti.
Latinska Amerika postala je epicentar pandemije koronavirusne bolesti.

 - Velik porast slučajeva u Hrvatskoj

Ondje je gotovo četiri milijuna potvrđenih slučajeva i više od 200 tisuća umrlih, a najteže pogođeni su Brazil, Peru i Čile.

Stvarni brojevi vjerojatno su znatno veći od potvrđenih. Novo žarište i u Njemačkoj.

U Peruu je više od 240 tisuća zaraženih koronavirusom, više nego u Italiji koja je dugo bila pandemijom najpogođenija europska zemlja.

- Ne zahtijevaju veće plaće, nego zaštitnu opremu kako bi mogli pomoći oboljelima, kaže zastupnik stranke Savez za napredak Omar Merino.

U Njemačkoj je tisućama ljudi određena karantena zbog izbijanja zaraze u jednoj tvornici za preradu mesa na sjeverozapadu zemlje.

Testiranjem više od tisuću radnika utvrđena je zaraza kod njih oko 650, a još oko tisuću bit će testirano. 

- Kada je prestala zabrana putovanja prije otprilike tri tjedna, mnogi naši zaposlenici, od kojih je mnogo njih iz istočne Europe, putovali su na vikend i na praznike što je, uz ostalo, omogućilo stvaranje žarišta zaraze u tvornici, kaže voditelj kriznog tima u tvrtki Tönnies Group Gereon Schulze Althoff.

Jučer je u Sjevernoj Makedoniji od posljedica bolesti COVID-19 preminulo devet osoba, potvrđena su 193 nova slučaja zaraze.

- Naše bolnice i medicinsko osoblje na rubu su iscrpljenosti, ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Venko Filipše.

U Srbiji 96 novih slučajeva, u Bosni i Hercegovini 24, u Crnoj Gori 7.

Svjetska zdravstvena organizacija zaustavila je svoje istraživanje lijeka za malariju hidroksiklorokina kao moguće terapije za liječenje bolesti COVID-19. Utvrdili su da njegovom primjenom nije smanjena smrtnost kod pacijenata.

Istodobno, zadovoljni su rezultatima steroidnog lijeka, deksametazona. 

Pokazuje znatan učinak i što je veoma važno, dostupan je u cijelom svijetu i iznimno je jeftin. Zaključili smo da ako ovim lijekom liječimo osam pacijenata na intenzivnoj njezi, spasit ćemo jedan život. Ukupan trošak liječenja svih osam pacijenata iznosi samo oko 40 funti, ističe voditelj znanstvenog tima, profesor na Sveučilištu u Oxfordu Peter Horby.

Deksametazon se koristi u liječenju reumatskih, alergijskih i kožnih bolesti te bolesti krvi, bubrega i nekih oblika raka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!