23:09 / 25.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Laura, prerasla u uragan, približava se američkoj obali

REUTERS/Kathleen Flynn

REUTERS/Kathleen Flynn

Foto: - / REUTERS

NHC, sa sjedištem u Miamiju, upozorava na nagli porast razine mora i na poplave u dijelovima Teksasa, Louisiane i Arkansasa.
Uragan Laura s vjetrom koji je u Meksičkom zaljevu puhao brzinom od 120 km/h, prijeti američkim saveznim državama Teksasu i Louisiani koje se već bore s pandemijom koronavirusa.

Očekuje se daljnje jačanje Laure kako se bude približavala jugozapadnoj obali Louisiane i jugoistoku Teksasa, kamo uragan treba stići u srijedu navečer, objavilo je Nacionalno središte za uragane (NHC).

NHC, sa sjedištem u Miamiju, upozorava na nagli porast razine mora i na poplave u dijelovima Teksasa, Louisiane i Arkansasa.

- Moramo se pripremiti na to da Laura može prerasti u uragan 4. kategorije - rekao je teksaški guverner Greg Abbott. Upozorio je na snažan vjetar koji će puhati u najšumovitijem dijelu države te na mogućnost tornada.

- U usporedbi s uraganom Harveyjem 3. kategorije koji je 2017. prouzročio poplave i odnio 68 života, "ovo će biti nevrijeme s jakim vjetrom" - rekao je guverner.

Tijekom jutra su evakuirana najrizičnija područja, napose na obali, gdje bi razina mora mogla porasti za tri metra. U Teksasu su otvorena prihvatilišta u kojima su na snazi epidemiološke mjere zaštite od širenja koronavirusa.

- Covid-19 će ostati u Teksasu dok prolazi uragan - rekao je guverner Abbott, pozivajući sve koji mogu da se sklone u hotele i motele kako bi se članovi njihovih obitelji "mogli izolirati".

Laura koja je u utorak bila na 845 km od Louisiane, donijela je snažne pljuskove i poplave na Haitiju i u Dominikanskoj Republici gdje je najmanje 24 ljudi izgubilo život. Na Kubi je prouzročila tek materijalnu štetu.

Američkoj obali prijeti, u manjoj mjeri, i Marco koji je u nedjelju navečer oslabio u oluju. Iznimno se rijetko događa da dva uragana ili dvije slične meteorološke pojave dolaze tako blizu jedna drugoj u Meksičkom zaljevu, kažu stručnjaci.

Razdoblje uragana na Atlantiku koje službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog ove godine bi moglo biti posebno burno. NHC očekuje 25 ciklona od kojih je Laura 12. a Marco 13.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!