19:32 / 23.05.2018.

Autor: Ž.R./D.M./HRT

Lava iz vulkana Kilauea prijeti geotermalnoj elektrani

-

-

Foto: - / -

Lava iz vulkana Kilauea na Havajima i dalje nekontrolirano teče u svim smjerovima i pri tome sve više ugrožava živote i imovinu.
Lava iz vulkana Kilauea na Havajima i dalje nekontrolirano teče u svim smjerovima i pri tome sve više ugrožava živote i imovinu. Trenutačno najveća opasnost prijeti geotermalnim izvorima kojima se koristi elektrana. Ako lava krene prema njima, neizbježna je ekološka katastrofa.

Lava je došla do obale Havaja i "sudarila" se s oceanom, što je proizvelo oblak otrovnog plina. Promjene u temperaturi lave, naime, uzrokuju nastanak sumporova dioksida - plina opasnog za ljude. No, to je samo dio loše priče - zrak je prepun klorovodične kiseline i vulkanskog stakla, pa vlasti od otočana zahtijevaju da što manje borave na otvorenom.Pojavili su se novi - još veći problemi. Lava se kreće prema geotermalnoj elektrani, odnosno prema izvorima tople vode. Kada bi lava prodrla u izvore, došlo bi do nekontroliranog razornog oslobađanja smrtonosnih plinova - pa je iz sigurnosnih razloga elektrana prestala s radom.

Čuju se snažne eksplozije s vrha Kilauee, pepeo leti i do 9 kilometara u zrak. Stručnjaci predviđaju da bi zračni promet u tom dijelu svijeta vrlo brzo mogao biti obustavljen. A najgore je što geolozi predviđaju da je ovo tek početak serije eksplozivnih erupcija. Ako se to obistini - osnovna grana gospodarstva - turizam - doživjet će udarac od kojeg će se teško oporaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!