Studenti i izbjeglice u Lavovu pletu mreže za frontu

11:46 / 06.03.2022.

Autor: HRT

Dragan Nikolić javio se iz Lavova

Dragan Nikolić javio se iz Lavova

Foto: HRT / IMS

U Lavovu je trenutačno mirno, a tijekom noći oglašena je jedna zračna uzbuna, koja je trajala oko sat vremena, izvijestio je Dragan Nikolić iz zasad još mirnoga grada. 

Kako bi pomogli i uključili se u obranu domovine, na Politehničkom fakultetu, jednom od najstarijih tehničkih fakulteta u Europi, brojni volonteri i izbjeglice pletu mreže, što je prva inicijalna faza za maskirne mreže za ukrajinsku vojsku. Upotrebljavaju je u ratnim djelovanjima i kao zaštita za civilne objekte od strateškog značenja.

Sveučilište je sada zatvoreno. Studenti su na društvenim mrežama oglasili potrebu za mrežama i prikupili ono što je postojalo - od nogometnih do ribarskih mreža, no zavladala je nestašica. Uz pomoć uputa s YouTubea te nekoliko volontera koji znaju kako se mreže pletu, počeli su ih izrađivati. U prva dva dana ispleli su ih samo četiri, no nakon nekoliko dana izvještili su se i sada ih pletu nekoliko desetaka dnevno.

Dosad je ispleteno više od 400 manjih mreža koje se poslije spajaju u velike maskirne i šalju na prvu liniju obrane, ali i u ostale gradove. Izrađuju ih studenti i brojne izbjeglice koje su došle u Lavov.

Pogledajte izjave volontera:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!