Lavovi, tigrovi evakuirani iz Ukrajine u Poljsku

09:02 / 04.03.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Šest lavova i šest tigrova evakuiranih iz okolice Kijeva stiglo je u zoološki vrt u Poljskoj nakon dvodnevne odiseje u kojoj je kamion zaobilazio prve crte bojišnice i sreo ruske tenkove, rekao je glasnogovornik zoološkog vrta.

- Ukrajinski kamion vozio je životinje, zajedno s dvije divlje mačke i divljim psom, gotovo 1000 kilometara do poljske granice izbjegavajući regiju Žitomir, koju su ruske snage bombardirale. Kamion je morao prenoćiti nasuprot ruskih tenkova. Vozač se odmarao ispod svog vozila dok je vlasnik ukrajinskog skloništa hranio životinje jer transportna ekipa nije znala kako to učiniti- rekla je glasnogovornica Malgorzata Chodyla za AFP.

Na granici su životinje prebačene u poljski kamion dok se ukrajinski vozač vratio kući svojoj djeci.

Za sada će se o životinjama brinuti u zoološkom vrtu u Poznanu.

Ravnateljica poljskog zoološkog vrta Ewa Zgrabczynska, koja je pomogla organizirati evakuaciju, rekla je da je već u kontaktu s nekoliko zapadnih organizacija koje žele prihvatiti životinje.

Također je pokrenula akciju prikupljanja sredstava jer grad Poznan, koji vodi zoološki vrt, nema proračun za evakuirane životinje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!