Lavrov: Ako do njega dođe, Treći svjetski rat će uključivati nuklearno oružje

02.03.2022.

12:40

Autor: V.G./HRT

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Russian Foreign Ministry / Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da će, ako se dogodi, Treći svjetski rat uključivati nuklearno oružje i biti razoran, prenosi Reuters. 

Lavrov je rekao da će se Rusija suočiti sa "stvarnom opasnošću" ako Kijev nabavi nuklearno oružje, piše Reuters.

- Rusija neće dopustiti Ukrajini nabavu nuklearnog oružja, poručio je Lavrov.

Rusija je prošlog tjedna pokrenula invaziju na Ukrajinu u, kako je nazvala, specijalnoj operaciji demilitarizacije i “denacifikacije” zemlje. Rusko opravdanje za invaziju su Kijev i Zapad odbacili kao propagandu.

TASS javlja kako je Lavrov optužio Ukrajinu da odgađa pregovore i to na zapovijed SAD-a. “Rusija neće dopustiti da Ukrajina dođe do nuklearnog oružja”, rekao je Lavrov, a prenosi CGTN.

Mediji prenose kako je Lavrov naglasio da status Krima nije nešto o čemu će se pregovarati. 

- Zapadnjačke zemlje moraju se suzdržati od uspostavljanja vojnih postrojenja na teritorijima zemalja članica bivšeg SSSR-a koje nisu članice NATO saveza. Ne bi se smjele ni koristiti njihovom infrastrukturom za vojne aktivnosti, rekao je Lavrov i zaključio kako je neophodno da se NATO ‘vrati na postavke’ iz 1997.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!