Lavrov čestitao novom izraelskom kolegi

03.01.2023.

17:26

Autor: I.B./Hina

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov

Foto: Alexander Zemlianichenko / via Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je telefonom svojeg izraelskog kolegu Elija Cohena da bi mu čestitao na imenovanju, što je prvi kontakt na toj razini od ruske invazije na Ukrajinu.

To je također prvi kontakt otkako je Lavrov u svibnju razljutio izraelsku vladu svojom izjavom koja je protumačena kao antisemitska.

Dvojica ministara razgovarali su o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja, objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Ministar Cohen razgovarao je dugo o židovskoj zajednici u Rusiji i imigrantima iz bivšeg Sovjetskog Saveza u Izraelu, te o značenju odnosa između dviju zemalja, dodao je.

Prema Izraelcima, ruski predsjednik Vladimir Putin ispričao se za izjavu Lavrova u razgovoru za talijansku televiziju u svibnju kada je rekao da ruska invazija ima za cilj "denacifikaciju" Ukrajine.

Referirajući se na činjenicu da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij Židov, Lavrov je rekao da je njemački diktator Adolf Hitler također imao "židovske krvi".

- To ništa ne znači. Mudri Židovi kažu da su najveći antisemiti obično Židovi, rekao je za talijansku televizijsku postaju Rete4.

Govoreći o ratu u Ukrajini u ponedjeljak, Cohen je rekao: "U vezi Rusije-Ukrajine, jedno je sigurno: Govorit ćemo manje u javnosti". Dodao je da će nastaviti slati humanitarnu pomoć Ukrajini.

Bivši izraelski premijer i ministar vanjskih poslova Yair Lapid često je osuđivao rusku invaziju na Ukrajinu premda je Izrael oprezan u komentarima rata kako ne bi ugrozio odnose s Rusijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!