20:06 / 18.01.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Lavrov i Blinken u petak u Ženevi, Rusija ustrajna u svojim zahtjevima

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Marius Becker / DPA/Pixsell

Ruski list Kommersant izvijestio je da će šefovi diplomacija Rusije i Sjedinjenih Država, Sergej Lavrov i Antony Blinken, u petak u Ženevi razgovarati o sigurnosnim jamstvima koje Moskva traži od Zapada.

Prema Kommersantu, dvojica diplomata su susret dogovorili u utorak u telefonskom razgovoru, a rusko monistarstvo vanjskih poslova je priopćilo da postoji mogućnost i daljnjih kontakata.

Blinken se sutra očekuje u Ukrajini, a prije susreta s Lavrovom održat će razgovore i Berlinu, navodi Kommersant.

Lavrov je danas rekao da od SAD-a očekuje "konkretne" odgovore na zahtjeve koji su im postavljeni na prošlotjednim pregovorima o ukrajinskoj krizi.

U telefonskom razgovoru s Blinkenom Lavrov je zatražio "konkretne opaske, članak po članak" i "što je prije moguće" o dva nacrta prijedloga koje je iznijela Moskva, s naglaskom da se NATO ne širi.

Zapadne prijestolnice zabrinute su zbog ruskog grupiranja vojske na ukrajinskoj granici, strahujući od potencijalne ruske invazije na istok te države, a mediji navode različite brojeve ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, no oni su uvijek veći od 100.000.

Rusija opetovano negira ratničke namjere, ali je poduzela mjere za svoju sigurnost.

Osim što traži da se NATO više ne širi, posebice na Ukrajinu i Gruziju, Moskva traži da se Amerikanci i njihovi saveznici suzdrže od vojnih manevara i raspoređivanju vojnih snaga u istočnoj Europi.

Zapad zahtjeve ocjenjuje neprihvatljivim.

Glavni tajnik NATO-a je rekao da će Savez uskoro poslati svoje pismene prijedloge Rusiji kao odgovor na zahtjeve Moskve za sigurnosnim jamstvima te da će iznijeti svoje prijedloge o organiziranju ozbiljnih razgovora o kontroli naoružanja.

- Uskoro ćemo prenijeti naše pisane prijedloge Rusiji, rekao je Jens Stoltenberg.

NATO će u svojim prijedlozima izraziti spremnost da se ozbiljno angažira u pregovorima o kontroli naoružanja i mjerama neophodnim da bi se postigla veća transparentnost o vojnim aktivnostima i razmještanju raketa, prenio je Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!