12:49 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Lavrov kaže da Rusija želi da ukrajinski narod bude neovisan

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Rusko ministarstvo vanjskih poslova / via Reuters

Rusija želi da ukrajinski narod bude neovisan i da ima mogućnost slobodno krojiti svoju sudbinu, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij lagao kada je rekao da je spreman razgovarati o neutralnom statusu Ukrajine.

Lavrov je također rekao da će Rusija provesti demilitarizaciju Ukrajine, ali ne vidi nikakvu mogućnost da prizna sadašnju ukrajinsku vladu kao demokratsku. Naglasio je da Moskva ne želi da Ukrajinom upravljaju "neonacisti".

Dodao je da će Moskva biti spremna za razgovore s Kijevom, ali tek kada ukrajinska vojska položi oružje.

Kremlj je u petak objavio da će sankcije nametnute Rusiji zbog napada na Ukrajinu izazvati probleme Moskvi, ali i da će ti problemi biti riješeni.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati moguće kaznene mjere protiv predsjednika Vladimira Putina te dodao da je Rusija namjerno smanjila ovisnost o uvozu kako bi se zaštitila od prijetnje sankcijama.

Rusija je započela svoju invaziju kopnom, zrakom i morem u četvrtak nakon objave rata predsjednika Vladimira Putina, u najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!