22:28 / 25.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Lavrov kaže da se ne razmatra priznanje tailbana

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Sergei Ilnitsky / REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je rekao da se trenutno ne razmatra međunarodno priznanje afganistanskih talibana.

- Pitanje međunarodnog priznanja talibana u sadašnjem trenutku nije na stolu, rekao je Lavrov na konferenciji za medije održanoj na marginama Opće skupštine UN-a.

Lavrov je tu izjavi dao nakon što su talibani imenovali svog izaslanika u UN-u otvorivši pitanje mjesta Afganistana u toj organizaciji.

Talibanski ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi u ponedjeljak je imenovao glasnogovornika te islamističke skupine Suhaila Šahina za afganistanskog veleposlanika u UN-u.

Ghulam Isaczai, sadašnji veleposlanik u UN-u koji predstavlja afganistansku vladu koju su talibani svrgnuli, također je zatražio obnovu svoje akreditacije u UN-u.

Rusija je članica deveteročlanog UN-ovog odbora, zajedno s Kinom i SAD-om, koji će kasnije ove godine riješavati suprotstavljena traženja afganistanskog mjesta u UN-u.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je rekao da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedino sredstvo pritiska kojime raspolažu druge zemlje za uspostavu inkluzivne afganistanske vlade i poštivanje prava, posebice žena u Afganistanu.

Kada su talibani posljednji put vladali zemljom od 1996. do 2011. veleposlanik svrgnute afganistanske vlade ostao je predstavnik Afganistana u UN-u jer je odbor za akreditacije odbacio talibanske zahtjeve da preuzmu to mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!