Lavrov: Moskva ne potiče krizu s hranom, ispunit će obaveze

22.07.2022.

12:26

Autor: HRT/D.M./Hina

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Yuri Kochetkov / Pool via REUTERS

Rusija ne potiče krizu s hranom i nastavit će isporučivati hranu i energiju te ispunjavati međunarodne sporazume, obećao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. U članku koji se pojavio u nekoliko listova prije puta u Afriku, Lavrov je napisao da su "spekulacije zapadnjačke i ukrajinske propagande da Rusija navodno izvozi glad apsolutno neutemeljene".

Lavrov je naglasio da su problemi počeli za vrijeme pandemije koronavirusa, kad je Zapad koristio svoj novac da preusmjerava robne i prehrambene lance, "pogoršavajući zbog toga situaciju u zemljama u razvoju koje ovise o uvozima hrane".

- Rusija će nastaviti savjesno ispunjavati svoje obaveze prema međunarodnim ugovorima u pogledu izvoza hrane, gnojiva, izvora energije i druge robe životno važne za Afriku, rekao je Lavrov.

Ukrajina i Rusija u petak poslijepodne u Istanbulu potpisuju ugovor o izvozu žitarica, priopćio je u četvrtak navečer ured turskog predsjednika. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres te predstavnici Ukrajine i Rusije sudjelovat će na svečanosti potpisivanja u 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu u palači Dolmabahce u Istanbulu, dodaje ured.

Ugovor bi trebao omogućiti ponovno korištenje crnomorskih luka zahvaljujući uspostavi sigurnih ruta i primirja na područjima provoza. Predviđen je pregled trgovačkih brodova koji bi najvjerojatnije bio povjeren Turskoj, kako bi se osiguralo da brodovi koji idu u Odesu po žitarice ne bi dovozili oružje. Planira se i uspostava koordinacijskog središta u Istanbulu u kojemu bi sudjelovali UN-ovi i pomorski stručnjaci, rekli su diplomati.

Ukrajinske crnomorske luke, donedavno glavne točke za izvoz poljoprivrednih proizvoda, blokirane su otkako je Rusija u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu. Dvije zemlje su veliki izvoznici žita na globalna tržišta. Rusija je također veliki proizvođač umjetnog gnojiva, a Ukrajina ulja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!