Lavrov odbacio 'pomahnitale' kritike zapada na samitu G20

08.07.2022.

10:02

Autor: M.M./Hina/HRT

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Foto: Willy Kurniawan / Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u petak na sastanku skupine G20 odbacio "pomahnitale" kritike zapada glede rata u Ukrajini, a suparnike Rusije je prekorio zbog propuštene prilike da se pozabave svjetskim gospodarskim problemima.

Indonezija, zemlja domaćin samita, pozvala je skupinu da pomogne okončati rat u Ukrajini na sastanku koji je u istoj prostoriji okupio neke od najvećih kritičara ruske invazije i ruskog šefa diplomacije.

'Agresori', 'osvajači', 'okupatori' - čuli smo mnoge stvari danas, rekao je Lavrov novinarima. Dodao je da je zapadna rasprava "gotovo odmah, čim su dobili riječ, zalutala u pomahnitalo kritiziranje Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini".

- Tijekom rasprave, zapadni partneri su izbjegavali držati se dnevnog reda G20, što je bavljenje pitanjima svjetskog gospodarstva, kazao je Lavrov.

Rusija tvrdi da je cilj njene "posebne vojne operacije" oslabiti ukrajinsku vojsku, iskorijeniti ljude koje naziva opasnim nacionalistima i spriječiti Sjedinjene Američke Države da koriste Ukrajinu kako bi prijetile Rusiji.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici tvrde da je Rusija započela imperijalističko otimanje teritorija i da nema nikakvog opravdanja za rat.

Rusija kaže da je pokušaj zapada da izolira Moskvu najstrožim sankcijama u suvremeno vrijeme poput proglašenja gospodarskog rata i da će se Rusija odsad okrenuti Kini, Indiji i drugim silama izvan zapada.

Lavrov je rekao da ako zapad želi da Ukrajina porazi Rusiju, Rusija onda nema što razgovarati sa zapadom, za koji je rekao da sprječava Kijev u postizanju mirovnog sporazuma.

Povici poput "Kada ćete zaustaviti rat?" i "Zašto ne zaustavite rat?" čuli su se dok se Lavrov rukovao sa svojom indonezijskom kolegicom Retnom Marsudi na početku sastanka.

Ruska državna televizija objavila je da je pokušaj bojkota Rusije na sastanku skupine G20 spektakularno propao i uvrijedio Indoneziju.

Lavrov je dodao da je Rusija spremna pregovarati s Ukrajinom i Turskom glede žita, no da je nejasno kada bi se takvi pregovori mogli odviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!