Lavrov: Oslobođenje Donbasa je "bezuvjetni prioritet" Rusije

22:30 / 29.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Foto: Yuri Kadobnov / REUTERS

"Oslobođenje" ukrajinskog Donbasa je "bezuvjetni prioritet" za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izvijestila je danas novinska agencija RIA .

- Oslobođenje regija Donjecka i Luhanska, koje je Ruska Federacija priznala kao neovisne države, bezuvjetni je prioritet, rekao je Lavrov u intervjuu za francuski TV kanal TF1, prenijela je ruska agencija RIA.

- Što se tiče ostalih teritorija u Ukrajini "ljudi na tim područjima bi trebali odlučivati o svojoj budućnosti, rekao je Lavrov.

Dijelovi Donbasa su pod kontrolom separatista koje podupire Moskva, a posljednjih je dana u središtu pozornosti bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets.

Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojna situacija u Donbasu vrlo zamršena, ali je obrana vrlo jaka i uspješno odolijeva napadima na nekoliko mjesta, uključujući Sjeverodonjeck i Lisišansk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!