Lavrov pozvao Afrikance da ne podržavaju svijet kojim upravlja SAD

27.07.2022.

20:12

Autor: V.K./HRT/Hina

Sergey Lavrov

Sergey Lavrov

Foto: Tiksa Negeri / REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova u srijedu je u Addis Abebi pozvao zemlje u razvoju, posebice afričke, da ne podržavaju svijet kojim upravljaju Sjedinjene Države, upozorivši ih da bi mogle biti sljedeće koje će se naći na udaru gnjeva SAD-a.


- Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad... potpuno podređen Sjedinjenim Državama... vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promicati vlastite interese bez poštivanja međunarodnih zakona, rekao je Sergey Lavrov.

Lavrov se obraćao afričkim diplomatima u ruskom veleposlanstvu u Etiopiji, posljednjoj postaji svoje afričke turneje koja ga je također odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.

Tijekom svog 20-satnog boravka u Adis Abebi, sjedištu Afričke unije (AU), Lavrov se sastao sa svojim etiopskim kolegom, potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Demekeom Mekonnenom.

Nije imao sastanke s dužnosnicima AU-a, a službeno je rečeno da do njih nije došlo zbog nekompatibilnih agendi.

- Zapad je stvorio sustav koji se temelji na određenim načelima - tržišnoj ekonomiji, poštenom natjecanju, nepovredivosti privatnog vlasništva, presumpciji nevinosti...: sva su ta načela bačena u odvod kada je trebalo učiniti ono što su mislili da je potrebno kako bi kaznili Rusiju, rekao je Lavrov.

- I ne sumnjam da ako bude potrebno neće oklijevati učiniti isto bilo kojoj drugoj zemlji koja ih živcira na ovaj ili onaj način, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!