15:29 / 11.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Lavrov: Rusija neće prekinuti vojnu operaciju u Ukrajini radi mirovnih pregovora

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Foto: Alexander Zemlianichenko / REUTERS

Rusija neće prekinuti vojnu operaciju u Ukrajini radi novih krugova mirovnih pregovora, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruski dužnosnici rekli su da mirovni pregovori s Ukrajinom ne napreduju onoliko brzo koliko bi oni željeli i optužuju Zapad da pokušava minirati pregovore optužujući ruske snage da su počinile ratne zločine, što Moskva poriče.

Lavrov je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da ne vidi razloga zašto ne bi nastavili pregovore s Ukrajinom, ali je inzistirao da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu operaciju kada se dvije strane ponovno sastanu.

Lavrov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio suspenziju vojne operacije tijekom prvog kruga pregovora potkraj veljače, ali stajalište Moskve od tada se promijenilo.

- Nakon što smo se uvjerili da Ukrajina ne planira odgovoriti istom mjerom, odlučeno je da tijekom idućih krugova pregovora neće biti pauze (u vojnoj akciji) sve dok se ne postigne konačan dogovor, rekao je Lavrov.

Lavrov je prošli tjedan optužio Kijev da je Moskvi iznio neprihvatljiv nacrt mirovnog sporazuma koji odstupa od dogovora koje su dvije strane prije postigle. Kijev je odbacio tu njegovu ocjenu kao taktiku potkopavanja Ukrajine ili skretanja pozornosti s optužbi za ratne zločine.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak Lavrov je također rekao da su pozivi šefa europske diplomacije Josepa Borrella da Europska unija nastavi naoružavati Ukrajinu "jako ozbiljan zaokret" u europskoj politici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!