20:06 / 29.03.2018.

Autor: S.M./M.M./Hina

Lavrov: Rusija protjeruje 60 američkih diplomata i zatvara konzulat u Sankt Petersburgu

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Što se tiče ostalih zemalja, također će sve biti recipročno kada se radi o broju ljudi u diplomatskim misijama koji će napustiti Rusku Federaciju, rekao je Lavrov.
Rusija će protjerati 60 američkih diplomata i zatvoriti konzulat Sjedinjenih Država u Sankt Petersburgu kao odgovor na mjere SAD-a u slučaju Skripal, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U ovom trenutku američki veleposlanik u Ruskoj Federaciji nalazi se u našem ministarstvo gdje mu moj zamjenik Sergej Rjabkov izlaže sadržaj protumjera, kazao je Lavrov a prenose ruski mediji. One uključuju protjerivanje istog broja diplomata i našu odluku o zatvaranju generalnog konzulata u Sankt Petersburgu.

Kako javlja agencija Interfax, riječ je o 58 američkih diplomata u Moskvi i dva u konzulatu u Sankt Petersburgu.

Agencija RIA navodi da oni moraju napustiti Rusiju do 5. travnja.

Lavrov je najavio da će Moskva odgovoriti i na protjerivanje ruskih diplomata iz niza drugih zemalja. Što se tiče ostalih zemalja, također će sve biti recipročno kada se radi o broju ljudi u diplomatskim misijama koji će napustiti Rusku Federaciju, rekao je on.

Više od stotinu ruskih diplomata protjerano je iz zemalja koje su se solidarizirale s Velikom Britanijom nakon što je London optužio Rusiju za napad kemijskim oružjem na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Engleskoj.

SAD: Nema opravdanja za protjerivanje američkih diplomata iz Rusije

Nema opravdanja za odluku Rusije o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Petersburgu i protjerivanje 60 američkih diplomata, ustvrdila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. Istaknula je da SAD zadržava pravo da odgovori na ruske mjere.

Rusija se izolira nakon besramnog kemijskog napada, rekla je Nauert. Nema opravdanja za takav odgovor Rusije.

Po njezinim riječima, ta odluka pokazuje da Moskva nije zainteresirana za diplomaciju.

Nauert je također kazala da se Rusija ne bi trebala ponašati kao žrtva. Prave su žrtve, dodala je, bivši ruski agent Sergej Skripal i njegova kći, koji su napadnuti ruskim nervnim otrovom.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!