Lavrov: SAD nam još nije ponudio pregovore o kontroli naoružanja

03.08.2022.

12:56

Autor: Hina/HRT

 Sergej Lawrow

Sergej Lawrow

Foto: via REUTERS / via REUTERS

SAD Rusiji još nije ponudio pregovore o kontroli naoružanja, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. 

Nisu ni predložili da se ti razgovori nastave, rekao je Lavrov u srijedu tijekom posjeta Mjanmaru, a prenosi ruska agencija TASS.

U pitanju je zamjena za sporazum o kontroli naoružanja Novi START, jedini preostali takav dogovor između Washingtona i Moskve. Njime se ograničava nuklearni arsenal dviju država na 1550 operabilnih nuklearnih glava.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači 2021. dogovorili su da će produžiti Novi START.

Ranije ovaj tjedan krenula je konferencija Ujedinjenih naroda o Ugovora o neširenju atomskog oružja (NPT).

Biden je na konferenciji rekao da je njegova vlada spremna hitro pregovarati o novom okviru za kontrolu naoružanja da se zamijeni Novi START kada istekne 2026. godine.

No pregovori zahtijevaju voljnog partnera koji djeluje u dobroj vjeri, rekao je Biden tada, dodavši kako ruska agresija na Ukrajinu predstavlja napad na međunarodni poredak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!