17:01 / 22.02.2018.

Autor: D.P./Hina

Lavrov u Beogradu kritizirao EU i NATO zbog širenja prema Rusiji

Foto: Twitter Enrico Ivanov

Foto: Twitter Enrico Ivanov

Foto: - / -

Šef ruske diplomacije kritizirao je EU i NATO zbog pokušaja "jačanja sukobljavanja" i širenja NATO-a prema Rusiji, poručivši da će Rusija ustrajati u poštivanju svih sporazuma.
Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kritizirao je u Beogradu EU i NATO zbog pokušaja "jačanja sukobljavanja" i širenja NATO-a prema Rusiji, poručivši da će Rusija ustrajati u poštivanju svih sporazuma koji se tiču Kosova i BiH i usprotiviti se svakom pokušaju da se ti sporazumi izbjegnu ili prekrše.

Lavrov je, poslije razgovora sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji naglasio da će Rusija "ostati privržena međunarodnom pravu" u rješavanju svih problema, bilo da su u svezi s EU ili u nekim drugim regijama, uključujući i "strogo provođenje" Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN o Kosovu.

"U Europi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članica EU i NATO da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok, ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva", ocijenio je Lavrov, naglasivši kako se to tiče "onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji pa i u BiH". Rusija se, istaknuo je Lavrov, pridržava "svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH" i "usprotivit će se svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše".

Lavrov je rekao i da Rusija podupire "samostalan, neovisan i višesmjerni pravac Srbije" jer se i Moskva "u vanjskoj politici vodi tim načelima". Lavrov je naglasio da se Moskva zalaže "za strogo povođenje Rezolucije 1244" (usvojene 10. lipnja 1999. godine), kojom se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, nasljedno Srbije. 

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić priznao je da uvijek "kad je Srbiji teško" on pozove Lavrova. "Kad treba nešto pomoći, kad je Srbiji teško, kad naši neprijatelji i protivnici žele neprincipijelno pomoći Kosovu, ja zovem Sergeja Lavrova", rekao je Dačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!