10:54 / 21.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Lavrov u BiH - koji su planovi Rusije

-

-

Foto: - / -

Uoči izbora u BiH u Banjuluku je stigao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Lavrov će posjetiti i Sarajevo, gdje će se susresti sa sva tri člana Predsjedništva.

Uoči izbora u BiH u tu je zemlju stigao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Lavrov će posjetiti i Sarajevo, gdje će se susresti sa sva tri člana Predsjedništva. Što posjet ministra vanjskih poslova BiH uoči izbora znači za susjednu zemlju i što od njega mogu očekivati u Republici Srpskoj, o tome se razgovaralo u "Studiju 4" s profesoricom Jelenom Jurišić.

Ruski šef diplomacije dolazi u BiH uoči izbora i to nije ništa čudno, ali njegov posjet nije politiziran kao što je bio posjet turskog predsjednika, govori Jurišić.

Na pitanje hoće li Republika Srpska dobiti potporu Rusije, Jurišić je istaknula: Lavrov je rekao kako Rusija nikada neće prihvatiti neovisnost Republike Srpske i raspad BiH na način kako je napravljen. Upravo je ruska strana našoj diplomaciji najjači sugovornik, odnosno pristaša stajališta o pravima Hrvata u BiH i poštovanja Daytonskog sporazuma.

Lavrovov posjet nije politički, već formalne prirode. Postavlja se temeljni kamen za pravoslavnu crkvu koja će nositi ime posljednjeg ruskog cara, govori Jurišić. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u najavi razloga dolaska Lavrova spominje i  poslovne vezame Rusije i BiH, a govorilo se i o rafineriji u Bosanskom Brodu te novim ulaganjima. Prošle je godine potpisan sporazum s Gazpromom o gradnji tvornice blizu Zvornika, za ukapljeni prirodni plin. U BiH dosta ulaže još jedna ruska tvrtka, a to je Sberbank, naglasila je Jurišić.

Dodala je kako je za dobre odnose ovih dviju zemalja zaslužno i to što BiH nije uvela sankcije Rusiji kada su svi to učinili te je odbila prodaju oružja Ukrajini. To je rezultiralo većim uvozom voća i povrća iz BiH u Rusiju. Glede očekivanja od izbora u BiH Jurišić je konstatirala da, poznavajući dosadašnji rasplet situacije, ne možemo očekivati jake koalicije i neke snažne pobjednike te samostalno formiranje vlasti.

Na pitanje što Rusija planira u ovom dijelu jugoistoka Europe Jurišić je odgovorila: Rusija želi biti prisutna u ovoj regiji i svoju prisutnost pokušava povećati i gospodarskim investicijama.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!