14:01 / 19.08.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Sin čuvenog afganistanskog vođe priprema otpor talibanima, uputio je apel Zapadu

Ahmad Masud

Ahmad Masud

Foto: Mohammad Ismail / Reuters

U dolini Pandžšir se, pod vodstvom potpredsjednika pale afganistanske vlade Amrulaha Saleha i sina pokojnog zapovjednika Masuda priprema otpor talibanima, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pozvavši na pregovore o novoj vladi u Afganistanu.

- Talibani ne drže pod kontrolom čitavo područje Afganistana. Stižu nam informacije o situaciji u dolini Pandžšir. Ondje su koncentrirane snage pokreta otpora potpredsjednika Saleha i Ahmada Masuda, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi.


Dolina Pandžšir je središte otpora i etničko tadžikistansko uporište sjeveroistočno od Kabula.


Ahmad Masud, mjesni vođa Nacionalne fronte otpora Afganistana, pozvao je Zapad da pruži potporu i oružje u borbi protiv talibana.


U kolumni koju je u srijedu objavio Washington Post Masud tvrdi da su mu se u Pandžširu pridružili vojnici afganistanske vojske "zgroženi predajom svojih zapovjednika", kao i bivši pripadnici afganistanskih specijalnih snaga.


- No nama treba više oružja, više streljiva, više opreme, ističe Masud, uvjeravajući da talibani predstavljaju prijetnju i izvan Afganistana.


- Pod kontrolom talibana, Afganistan će nesumnjivo postati baza radikalnoga islamističkog terorizma..., a ovdje će se ponovno izmišljati zavjere protiv demokracija, napisao je.


- Toliko smo se dugo borili za otvoreno društvo, društvo u kojem bi djevojke mogle postati liječnice, naš tisak mogao je slobodno izvještavati, naši mladi ljudi mogli su plesati i slušati glazbu ili prisustvovati nogometnim utakmicama na stadionima koje su nekoć koristili talibani za javna pogubljenja - a uskoro bi se to moglo ponoviti.


- Amerika još uvijek može biti velik arsenal za demokraciju podupirući mudžahedine koji su ponovno spremni suočiti se s talibanima, napisao je Masud.


Masud je sin Ahmada šaha Masuda, vođe otpora talibanima kojega su 2001. ubili članovi Al Kaide.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!