Lavrov zaprijetio povlačenjem iz ugovora o izvozu žitarica

07.04.2023.

Zadnja izmjena 14:15

Autor: HRT/Hina/J.L.

Lavrov na konferenciji za novinare u Ankari

Lavrov na konferenciji za novinare u Ankari

Foto: Cagla Gurdogan / REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio je u Ankari povlačenjem iz ugovora u izvozu ukrajinskih žitarica budu li se i dalje postavljale zapreke prodaji ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Lavrov se obratio novinarima nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom čija se zemlja svesrdno zauzimala za potpisivanje tog ugovora u ljeto prošle godine.

- Ne bude li nikakva napretka u uklanjanju zapreka za izvoz ruskog gnojiva i žitarica, razmislit ćemo je li taj ugovor uopće potreban, rekao je Lavrov.

Ugovor koji unatoč ratu omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica Crnim morem, produljen je 19. ožujka.

Kijev i Moskva se još nisu dogovorili jesu li ugovor produljili za 60 ili za 120 dana.

Turski dužnosnik je rekao za AFP da će se Lavrov u petak sastati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je u kampanji za reizbor 14. svibnja.

Rusija i Turska surađuju u vezi s nekoliko međunarodnih pitanja. Moskva je uoči dolaska Lavrova istaknula da mora "uskladiti satove" s Ankarom.

Lavrov je upozorio da će mirovni pregovori o Ukrajini biti mogući tek kada budu vodili računa o uspostavi novog svjetskog poretka u kojemu neće biti američke hegemonije.

- Pregovori će biti mogući tek kada se uzmu u obzir ruski interesi. Riječ je o načelima na kojima će se temeljiti novi svjetski poredak, rekao je.


Nastavlja se rusko-turski politički dijalog


Turska, članica NATO-a, pokušava uvjeriti Rusiju i Ukrajinu da nastave mirovne pregovore, nadajući se da će izvući korist iz diplomatskih napora koje je ulagala prošle godine.

"Unatoč tome što je međunarodna situacija složenija, rusko-turski politički dijalog, uglavnom na razini predsjednika država, nastavlja se", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova uoči Lavrovljeva posjeta.

Ukrajina je među najvećim proizvođačima žitarica u svijetu. Ugovor koji je uz posredovanje Ankare i Ujedinjenih naroda potpisan u srpnju 2022., dosad je omogućio izvoz više od 25 milijuna tona žitarica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Erdogan održavaju redovite veze, bilo putem telefona, bilo na sastancima u četiri oka. Lani su se sastali četiri puta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!